Linkovi

Beograd: SRS, DSS i SPS nastavljaju razgovore o formiranju vlasti


Nastavljaju se pregovori oko formiranja nove vlade, ali i o okupljanju političke većine koja će upravljati Beogradom. Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije obavestile su javnost da nastavljaju razgovore o formiranju vlasti na osnovu dogovorenih pet principa kojima će se rukovoditi buduća uprava Beograda. Ti principi su socijalna pravda, ubrzani i ravnomerni razvoj Beograda, javnost u radu uprave, borba protiv korupcije i izgradnja neprofitnih stanova.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da Predsedništvo te partije donelo odluku da podrži radikala Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda i saopštio da je odmah posle izbora narodnjačka koalicija odlučila da stupi u pregovore sa radikalnima i socijalistima oko formiranja zajedničke koalicije na republičkom i nivou Beograda.

Što se tiče pregovora o formiranju nove republičke vlade, Predsedništvo Socijalističke partije usvojilo je pet principa za razgovore sa DSS o toj temi. Ti principi su odbrana državnih i nacionalnih interesa, socijalna pravda, evropske integracije, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i kriminala. Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će njegova partija posle DSS razgovarati i sa Demokratskom strankom i da će posao biti završen tek kad se završi koalicioni sporazum o kome će kada za to dođe vreme odlučivati Glavni odbor SPS-a.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković ne isključuje mogućnost različitih koalicija na različitim nivoima vlasti iako je logičnije da jedna formula na nacionalnom planu odgovara onima na nivou regija, gradova i lokalnih samouprava.

A američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izjavio je da Sjedinjene Države očekuju da će nova vlada Srbije biti formirana u skladu sa voljom građana koji su se na izborima jasno opredelili za evropsku budućnost. Socijalistička partija Srbije u koaliciji sa proevropskim strankama mogla bi da doprinese evropskoj budućnosti zemlje, rekao je ambasador Manter, a mogućnost da vladu sastave SRS, DSS i SPS nazvao iznenadjujućom jer to ne bi bilo u skladu sa onim za šta su se izjasnili građani na izborima.

XS
SM
MD
LG