Linkovi

Fred Defilipo glavni kuvar u CIA služi vrhunsku hranu na tajnoj lokaciji


Džejms Bond je u knjigama i filmovima predstavljen publici kao gurman koji voli kvalitetnu hranu, vino i naravno poznati ‘promućkani, a ne promešani’ martini. A u stvarnosti, u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji – CIA radi kuvar koji vodi eksluzivni restoran u kome mogu da uživaju samo izabrani.

Fred Defilipo je ispekao zanat na Američkom kulinarskom institutu u Njujorku, a sada radi za Centralnu obaveštajnu agenciju kao glavni kuvar. On vodi restoran koji se nalazi na sedmom spratu koji ne možemo da vam pokažemo jer nismo mogli da dobijemo dozvolu za snimanje. Defilipo je takođe zadužen za privatne prostorije direktora CIA, Majkla Hejdena, gde se njemu i njegovim gostima hrana služi na skupocenom porcelanskom posuđu sa amblemom CIA.

«Poslužujemo na sastancima direktora, zamenika direktora i visokog ešalona zaposlenih u CIA. Kada god imaju sastanak, mi smo deo njega», priča Defilipo.

Ali pet dana u nedelji, Defilipovi podređeni služe vrhunsku hranu svakom radniku CIA kojem je dojadio meni u lokalnom kafeteriji ili restoranima brze hrane. Oni opslužuju 150 zaposlenih dnevno.

Defilipo sprema jela koje naziva varijacija bistro klasika. On menja izbor jela svake nedelje da ni njemu ni mušterijama ne bi bilo dosadno.

«Volim da menjam stvari i da ponudim gostima drugačije ukuse. Za mene predstavlja izazov da svako sledeće jelo napravim bolje od prethodnog», objašnjava on.

Jedan od njegovih popularnih recepta su morske školjke sa graškom i slaninom u kremastom sosu uz špagete.

37-o godišnji Defilipo je pronašao posao iz snova pre 4 godine preko oglasa u magazinu Američkog kulinarskog instituta za bivše studente. Radno vreme je, kako kaže Defilipo, izgledalo savršeno jer nije bilo noćnih smena. Međutim, on nije znao sa kojom firmom pregovara sve dok nije obavešten da je dobio posao.

«Pozvao sam i dobio malo informacija, nisu mi rekli ni gde se nalazi zgrada. Obavili smo kratak telefonski intervju, a oni su me detaljno proverili pre nego što sam došao. Posle toga su me pozvali i rekli gde se nalaze. Bio sam poprilično šokiran», kaže Defilipo.

Špijunima koji vole slatko, Fred Defilipo služi specijalni čokoladni tiramisu - kolač sa kremom i ukusom Italije koji je toliko popularan da je na meniju svaki dan. Defilipo nije želeo da otkrije recept jer na kraju krajeva, posao CIA je ipak čuvanje tajni.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG