Linkovi

Senator Hilari Klinton odnijela ubjedljivu pobjedu u Zapadnoj Virdžiniji


Senatorka Hilari Klinton ubjedljivo je pobijedila na primarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, što međutim, kako navode analitičari, neće mnogo ugroziti sve veće šanse senatora Baraka Obame da osvoji predsjedničku nominaciju demokratske stranke. Obama je juče nastavio sa kampanjom u Mizuriju, gdje je pažnju već usmjerio na izbore u novembru i republikanskog kandidata Džona Mekejna.

Senatorka Hilari Klinton kazala je okupljenim pristalicama u prijestonici Zapadne Virdžinije, Čarlstonu, da neće odustati od borbe za predsjedničku nominaciju.

«Sudbina ove države me je dirnula. Sada sam odlučnija nego ikada da nastavim sa kampanjom», istakla je Klintonova

Analitičari međutim, navode da jučerašnja pobjeda senatorke Klinton nije mnogo ugrozila veliku prednost senatora Obame u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju. Izborni štab bivše prve dame se međutim nada da će pobjeda u zapadnoj Virdžiniji, čiji birači su uglavnom pripadnici bijele radničke klase, ubijediti superdelegate da je ona bolji kandidat. Njihova podrška je ključna, s obzirom na to da ni jedan kandidat vjerovatno neće osvojiti dovoljan broj delegata kako bi nakon pet preostalih primarnih izbora direktno osigurao stranačku nominaciju. Obama je u međuvremenu nastavio sa kampanjom u Mizuriju, gdje je ponovo kritikovao republikanskog kandidata Džona Mekejna, povezujući ga sa, kako je naveo, neuspjelom politikom Bušove administracije.

«Protekle dvije decenije podržavao je politiku koja je sav teret stavila na radniče porodice. Njegov jedini odgovor na probleme koje je izazvala politika Džordža Buša jeste da joj treba omogućiti još četiri godine kako bi doživjela novi neuspjeh.»

Senator Mekejn je tokom izbornog skupa u saveznoj državi Vašington pak optužio Obamu i Klintonovu da su se kasno pridružili borbi za zaštitu životne sredine. Takođe je zatražio da se ograniči emisija štetnih gasova, što predstavlja značajan otklon od mjera predsjednika Buša.

XS
SM
MD
LG