Linkovi

Zategnutost u Abhaziji mogla bi da izazove rat u kavkavskoj regiji


U secesionističkoj gruzijskoj regiji, Abhaziji, tenzije su maksimalno povišene a dve strane se medjusobno optužuju za provokacije koje bi mogle dovesti do rata u nestabilnoj regiji Kavkavza. Reč je o sporu u kome secesionistička regija Abhazija nastoji da stekne nezavisnost, a jasno izražene interese imaju i Rusija i Gruzija.

Za Abhaziju je danas vezan niz optužbi, kontra-optužbi i demantija. Lokalni separatisti navode da su u aprilu iznad svoje teritorije oborili nekoliko bespilotnih gruzijskih špijunskih aviona, dok Tbilisi navodi da je pogodjen samo jedan i nudi video snimak kao dokaz da je bespilotnu letelicu ustvari oborio ruski avion. Rusko ministarstvo inostranih poslova optužuje Gruziju za gomilanje vojnih snaga u blizini Abhazije. Sve strane navode da će braniti svoje interese i teritoriju od eventualnih napada druge.

Gruzijski predsednik Mihail Saakašvili kaže da Gruzija nije samo velika zemlja, već da ima i dobro naoružanje, dobro obučene snage i motivaciju da pobedi eventualne agresore, osvajače ili okupatore. Saakašvili brzo dodaje da je deo Gruzije već okupirao jedan od najvećih agresora.

On misli na Rusiju, koja ima trupe u Abhaziji, regiji koja je zvanično teritorija Gruzije. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov obako uzvraća na optužbe. On izražava veliku zabrinutost zbog, kako kaže, tendencije Gruzije ka konfrontaciji, što je prema njemu, zasnovano na sve alarmantnijoj činjenici da Tbilisi nastoji da reši pitanje Abhazije silom.

Gruzini i Abhazi su različite etničke grupe u Gruziji, zemlji koja brine i za sopstveni teritorijalni integritet. Abhazija se odcepila od Gruzije 1990.-tih godina i traži da Rusija zvanično prizna njenu nezavisnost. U medjuvremenu, Moskva je gradjanima Abhazije dala ruske pasoše i stacionirala mirovne trupe u toj regiji.

Medjutim, nezavisni ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer izjavio je za Glas Amerike da je ruski mirovni bataljon opremljen artiljerijom, što, kako izgleda, nije u skladu sa tamošnjom ruskom mirovnom misijom.

Felgenhauer ukazuje da posmatračima UN-a nije bilo dopušteno da izvrše inspekciju položaja tog bataljona. On, medjutim, primećuje da je ruska televizija bila tamo i prikazala teško naoružanje, što ukazuje da Rusi nisu tamo isključivo kao mirovnjaci. Felgenhauer dodaje da je Moskva zabrinuta zbog mogućeg članstva Gruzije u NATO-u, koje Kremlj vidi kao pretnju. Takvo članstvo dovelo bi NATO u neposrednu blizinu ruskog odmarališta Soči, mesta u kojem će 2014. biti održana Zimska Olimpijada. Felgenhauer upozorava da bi neprijateljstva mogla da izbiju u svakom trenutku.

Felgenhauer kaže da mu je prošle godine predsednik Abhazije, Sergej Bagapš rekao da će se sukob, ukoliko izbije, proširiti preko cele kavkavske oblasti. Pre nekoliko dana to je čuo i od patrijarha gruzijske pravoslavne crkve Ilije, kao i drugih gruzijskih funkcionera. Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog rastućih tenzija u Abhaziji. Proteklih dana, funkcioneri Sjedinjenih Država i Evropske unije doputovali su u regiju u potrazi za mirnim rešenjem spora, a danas je izvešteno o napretku, kome je po rečima gruzijskih zvaničnika posebno doprineo francuski šef diplomatije Bernar Kušner.

XS
SM
MD
LG