Linkovi

Vedždi Gonul: Turska podržava učlanjenje Crne Gore u NATO


Turska podržava učlanjenje Crne Gore u NATO, a dvije zemlje će raditi i na intenziviranju saradnje u oblasti odbrane, saopšteno je nakon razgovora resornih ministara Bora Vučinića i Vedždija Gonula.

Turski ministar odbrane je istakao da njegova zemlja „pozdravlja napore Crne Gore ka evroatlanskim integracijama“, navodeći da je to potvrđeno podrškom Ankare odlukama da se Crna Gora primi u Partnerstvo za mir i da joj se uputi poziv da se priključi Intenzivnom dijalogu sa NATO.

„Cijenimo konstruktivnu politiku koju je Crna Gora, prije i nakon referenduma, vodila u održavanju stabilnosti i mira u čitavom regionu, kao i uspostavljanju prijateljskih odnosa sa svim susjedima“.

Gonul se nada da će dvije zemlje, pored intenziranja ekonomske saradnje, razviti i ojačati bilateralne odnose između oružanih snaga.

„Radujemo se što ćemo osnažiti i uvećati već postojeće prijateljske veze i saradnju“, kazao je on.

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić kazao je da je Crnoj Gori, na putu ka evroatlanskim integracijama , veoma značajna podrška Turske.

„Turske je već više decenija članica NATO-a i jedan od stožera te Alijanse. Dobili smo njihovu jasnu podršku za naš evroatlanski put i nadamo se da ćemo ga uspešno i brzo realizovati“.

Crnogorski ministar odbrane rekao je da turska iskustva idu u pravcu afirmacije članstva u NATO. On je naglasio da je sistem pojedinačne odbrane veoma skup i da NATO predstavlja „najprestižniju i najuspješniju bezbjednosnu organizaciju“.

Prema njegovim riječima, ne treba imati dileme šta za ekonomski razvoj i bezbjednost Crne Gore znači članstvo u Sjeveroatlanskom savezu.

„NATO donosi stabilnost i sigurnost, a to je garancija za investicije koje se već sada realizuju u Crnoj Gori, posebno u oblasti turizma“.

Vučinić je naveo da postoji interesovanje za saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane i najavio razgovore predstavnika turskih i crnogorskih preduzeća koje se bave namjenskom proizvodnjom.

XS
SM
MD
LG