Linkovi

Amerikanci sve više kupuju automobile sa manjom potrošnjom


S obzirom da benzin u Sjedinjenim Državama nastavlja da poskupljuje, Amerikanci sve više kupuju manja i u pogledu potrošnje štedljivija vozila. Neki se, međutim, i dalje drže velikih automobila, u nadi da će gorivo naposletku ipak da pojeftini.

Pojedinci sa većim automobilima, sada kupuju manje. Novi podaci automobilske industrije pokazuju da je jedno od pet prodatih vozila prošlog meseca u Sjedinjenim Državama, bio manji automobil. S obzirom na sve više cene benzina, Amerikanci počinju da se odriču sportskih terenskih vozila i većih putničkih kombija. Odjednom ih više privlače automobili koji manje troše, kaže analitičarka Džesika Kaldvel.

«Kad danas vidite veliko sportsko vozilo, više ne mislite na ‘status’ ili ‘modu’. Mislite jedino na potrošnju goriva», kaže ona.

Prodaja malih štedljivih automobila se povećava, uključujući i Smart car, koji je veoma popularan u Evropi, a sada sve više i u Sjedinjenim Državama. U ovoj prodavnici u Vašingtonu, formirana je lista čekanja.

«U ovom trenutku se čeka verovatno oko osam meseci», kaže ovaj prodavac.

Uprkos trendu, pojedinci se ipak drže svojih starih velikih vozila. Među njima je i Fortjun Hasan, koja se doselila iz Somalije.

Ona kaže da je mnogo košta, ali da joj se automobil dopada dok drugi vlasnik, doseljenik iz Kolumbije, kaže da bi želeo da ima manji automobil – zbog skupog benzina.

Džoi Makone, iz Virdžinije, kaže da joj je potreban veliki automobil – da bi mogla da razvozi troje dece.

«Osećam se mnogo bezbednije u velikom automobilu, tako da mislim da ne bih mogla da se vratim na manji», kaže ona.

Pojedinci međutim potpuno odustaju od automobila i opredeljuju se za štedljiviji prevoz – kao što je motocikl. Džef Šrekler u Arizoni prodaje «Harlej Dejvidsone».

«Nema ničeg boljeg. U ovom trenutku je to apsolutno pametan izbor», kaže on.

Još bolja je italijanska Vespa, koja troši neuporedivo manje. Filipo Rejna ih prodaje u Viskonsinu i to, kako kaže, svakog dana sve više.

«Dobili smo i neke skutere koji mogu da se voze po ulici, a sa nekim čak može da se izađe na autoput. Neki od ovih skutera mogu da idu čak 120 kilometara na sat», kaže Rejna.

S obzirom da se očekuje dalje povećanje cena benzina, mopedi i mali automobili će možda postati popularniji nego ikada.

XS
SM
MD
LG