Linkovi

Dvanaest hiljada mrtvih, spasioci u Sečuanu tragaju za hiljadama zatrpanih ruševinama


Spasilačke ekipe se bore da spasu život hiljada ljudi zatrpanih ruševinama kuća i škola širom pokrajine Sičuan na jugozapadu Kine. Zvanične cifre ukazuju da je u jučerašnjem zemljotresu jačine 7,9 stepeni Rihterove skale poginulo više od dvanaest hiljada ljudi, ali se očekuje da će se broj mrtvih povećati.

Prve spasilačke i humanitarne ekipe su danas stigle do epicentra zemljotresa u okrugu Venčuan, koji ima više od stotinu hiljada stanovnika. U prvim izveštajima agencije Šinhua se navodi da je veliki broj i dalje zatrpan.

Pristup najteže pogođenim područjima je otežena, pa čak i nemoguć, tako da je teško doći do tačnih informacija. Šinhua izveštava da je poginulo nešto više od 12 hiljada ljudi, da je 9404 zatrpano i da se gotovo osam hiljada vodi kao nestalo.

U drugom izveštaju zvanična kineska agencija navodi da je samo u gradu Mjanjangu 18 hiljada stanovnika i dalje ispod ruševina. Sjedinjene Države su saopštile da će uputiti pomoć u vrednosti od pola miliona dolara, a predsednik Buš je danas razgovarao sa kineskim predsednikom Huom Đintaom i izrazio mu duboko saučešće.

XS
SM
MD
LG