Linkovi

Gejts: Primeniti lekcije naučene u tekućim oružanim sukobima


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, kaže da Sjedinjene Države moraju da se pripreme za borbu protiv pobunjenika i slične oružane sukobe u bliskoj budućnosti, a da manje akcenat treba stavljati na pripreme za sveobuhvatan konvencionalni rat.

U toku je debata vojnih i odbrambenih stručnjaka, a sekretar Gejts se jasno stavio na jednu od strana u svom govoru u Koloradu:

«Uopšte uzevši, sposobnost koja će nam najverovatnije biti potrebna u narednim godinama je sposobnost koja nam je potrebna i danas. To znači da ćemo, posebno kad su u pitanju američke kopnene snage, morati da institucionalizujemo lekcije naučene u postojećim konfliktima.»

Sekretar Gejts je dodao da je sposobnost vojske da se bori protiv pobunjenika oscilovala u prethodnom periodu, ali je ukazao da se stepen spremnosti mora ustaliti. Takodje je kritikovao pripadnike američke vojske koji su, po njegovom gledištu, preterano zainteresovani za obnovu konvencionalnih kapaciteta, poput tenkovskog rata.

Sekretar Gejts je priznao da postoje, kako ih je nazvao, «rastuće i obnovljene sile» očigledno misleći na Kinu i Rusiju, ističući da da one moraju biti budno praćene i da se od njih treba zaštititi.

Gejts je naveo Persijski zaliv, Korejsko poluostrvo i Tajvanski moreuz kao potencijalna žarišta. Medjutim, podvukao je da je «teško i zamisliti» bilo koju zemlju koja bi povela sveobuhvatni rat protiv Sjedinjenih Država i nazvao potencijalne rizike «savladivim».

Gejts veruje da Sjedinjene Države imaju dovoljno borbenih sposobnosti u vazudhoplovnim i pomorskim snagama za osujećenje ili odgovor na bilo kakvu «agresiju».

«Istina je da bi mi morali biti pod velikim pritiskom da bi pokrenuli veliku konvencilnanu kopnenu ofanzivu na drugim mestima u svetu u ovom trenutku. Ali gde bismo mi to, razumno govoreći, mogli da učinimo?»

Sekretar Gejts ukazuje da je za Pentagon najvažnije da se pripremi za budućnost tako što će obezbediti da američka vojska bude ispravno vođena i da njen moral ne bude potkopan porazom poput onog u Vijetnamskom ratu.

«Rizik od prenaprezanja armije je realan. Medjutim, smatram da je rizik za tu instituciju i našu zemlju daleko veći, ukoliko ne uspemo u Iraku. To je rat koji trenutno vodimo. To je rat u kojem moramo pobediti.»

Taj komentar liči na izjavu bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, koji je 2004.godine odgovorio na pitanje o spremnosti američke armije da se bori protiv pobunjenika u Iraku sledećim rečima: «Idete u rat sa armijom koju imate, a ne sa armijom koju bi želeli...» Sekretar Gejts je zaključio da Sjedinjene Države moraju da pobede u aktuelnom sukobu sa današnjom armijom i da bi bilo dobro da budu spremne za eventuelne slične ratove u budućnosti.

XS
SM
MD
LG