Linkovi

Solana: Da Srbija što pre dobije stabilnu pro-evropsku vladu


Komentarišući mogućnost ulaska socijalistau novu vladu Srbije,visoki predstavnik Evropske Unije Havier Solana kazao je da je za Brisel od presudne važnosti da Beograd dobije čvrstu koalicionu vladu , koja će ispunjavati evropsku agendu ali i obaveze prema međunarodnoj zajednici.

Obraćajući se novinarima prvi put nakon izbora u Srbiji, visoki predstavnik EU ponovio je ono što je , odmah po objaljivanju prvih rezuiltata izbora poručeno iz njegove kancelarije - zadovoljstvo i poziv da se što prije formira nova vlast koja će ispuniti želju većine glasača - nastaviti sa približavanjem Evropskoj uniji:

"Bio sam veoma zadovoljan načinom na koji su sprovedeni izbori - izlaskom glasača, tokom i rezultatom. Bio je to težak trenutak za srpski narod i mislim da je rezultat ono što je većina glasača željela - toplo se nadam da će sada, sa ovakvim rezultatom, doći koalicija, vlada koja će mobilizirati potencijale na putu prema Evropskoj uniji. Mislim da je jako teško da se kaže da ljudi to ne žele - oni žele da se približe Uniji. Nadamo se da ćemo raditi zajedno na tom cilju".

Da li su socijalisti u novoj vladi prihvatljivi za Brisel?

"Ono što možemo reći u ovom trenutku je da oni sada moraju da rade na formiranju koalicije, za koju bi smo željeli da bude stabilna, zato što je bolje da imamo stabilnu vladu kako bi se , što je prije moguće, realizovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Govorimo o vladi koja će, naravno, da odgovori na zahtjeve ne samo EU, već i cijele medjunarodne zajednice i ispuni obaveze kakve Srbija ima prema medjunarodnoj zajednici".

XS
SM
MD
LG