Linkovi

Teder snima sa bendom – OneRepublic novi album „Dreaming Out Loud“


Pevač, tekstopisac i muzički producent Rajan Teder iz benda OneRepublic napisao je hitove za zvezde poput Dženifer Lopez, Nataše Bedingfild i Hilari Daf. Rajan sada snima hit pesme sa sopstvenim bendom – OneRepublic, za njihov novi album „Dreaming Out Loud“. Muzički urednik Glasa Amerike Leri London sastao se sa Rajanom Tederom kada ga je turneja dovela u Vašington.

Kao i mnogi cenjeni pijanisti Rajan Teder je naučio da svira klavir veoma rano, I to bez profesora.

"Sa pet ili šest godina, počeo sam da sviram. Imali smo veliki klavir u kući jer je moj otac bio muzičar. Svirao sam klasični klavir dok nisam napunio 12 ili 13 godina, a onda sam počeo da učim i po sluhu sviram sve što je lepo zvučalo, i što sam želeo da naučim da sviram u tom trenutku.”

"Metod učenja muzike Suzuki se obično sporovodi sa malom decom, dok uče da pravilno govore. Ona uče engleski ili već jezik zemlje iz koje potiču. A pošto deca imaju sluh I talenat da brzo nauče jezik, uopšte da brzo uče, Suzuki metod ih uči kako da sviraju po sluhu.”

Svaka pesma na novom albumu ima posebno značenje. Rajan veruje da je ime njegove grupe, OneRepublic, takodje moralo da bude specijalno.

"Hteo sam ime koje je upečatljivo i univerzalno, koje možete da kažete na bilo kom jeziku i u svakom delu sveta će razumeti šta znači. Kada vidite reč “republika” znate šta ona znači. Jednog dana nam je neko rekao da je definicija republike “grupa ljudi koje spaja I ujedinjuje zajednički cilj.” Pogledao sam globus I video imena zemalja – Republika Kazahstan, Republika Kina… pomislio sam “republika – to je sjajno ime za bend”.

Dok se uvek osećao prijatno kao tekstopisac i producent, Rajan Tider se još navikava na publicitet koji je privukao kao pevač I izvodjač.

"Ja nisam takav čovek, zapravo sam sasvim suprotan tip osobe, ako sam na nekom javnom mestu ne mislim – “hej, gledajte svi u mene!”. Ne prija mi bizarno interesovanje, ne vozim upadljive atuomobile, ne nosim odeću koja skreće pažnju na mene. Najčudnija dinamika je kada kročim na binu i svi se pogledi upere u mene. To je čudno. Ne mislim da ću ikada biti potpuno opušten u tom smislu. Mnogo je lakše kada ste negde u studiju, I pišete pesme i stvarate nešto u gluvo doba noći.”

Za Rajana Tedera ideja zabave je da radi ono što radi najbolje – a to je stvaranje muzike.

"Pisanje pesama, stvaranje muzike uopšte nije posao. Za mene je to isto što bi za većinu drugih momaka bilo igranje video igrica. Meni je pisanje pesama podjednako zabavno kao igrice ili gledanje filmova. Jedini razlog što mogu da sve ovo izvedem je što za mene to nije posao.”

"Ako ne osećate strast prema muzici, odustanite od karijere. Neću da imenujem umetnike, ali znam nekolicinu koji su u muzici iz poslovnih razloga. Dobro im ide i zaradili su milione dolara, i mogu to da rade. Ali za mene to nije vredno truda. Život je previše kratak. Da ne moram da zaradjujem novac, verovatno bih sa rancem na ledjima putovao kroz Južnu Ameriku ili nešto tako. Da se ne bavim muzikom radio bih nešto sasvim drugačije.”

Rajanov sledeći projekat uključuje pisanje pesama i produkciju novog albuma zvezde Riane.

XS
SM
MD
LG