Linkovi

O rezultatima izbora u Srbiji pišu i vodeći američki dnevni listovi


Na izborima viđeno okretanje ka zapadu, naslov je članka u Njujork Tajmsu, u kome se navodi da je prozapadna koalicija proglasila pobjedu na tijesnim parlamentarnim izborima, koji su, po mišljenju većine ljudi, bili referendum o tome da li Srbije treba da se okrene Zapadu ili vrati nacionalizmu i izolaciji iz perioda vladavine Slobodana Miloševića. Izbori, prvi od kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, su međutim bili tijesni i analitičari kažu da još nije jasno da li će Tadićeva stranka biti u mogućnosti da formira koalicionu vladu sa manjinskim i drugim proevropskim partijama-ističe Njujork tajms, navodeći da bi o novoj vladi mogla odlučivati Socijalistička partija Srbije, koja je posljednjih nekoliko mjeseca pokušavala da se transformiše u stranku lijevog centra. Izborni rezultati pokazali su i da je biračima bila važnija ekonomija od emocija povezanih sa gubitkom Kosova, i da većina nije željela da rizikuje povratak međunaordnoj izloaciji iz 90-tih, piše Njujork tajms, navodeći međutim, da prema mišljenju analitičara, Tadićeva pobjeda neće promijeniti stav Beograda prema nezavisnosti Kosova.

Prozapadno okretanje na srpskim izborima, naslov je izvještaja u Krišćan Sajns Monitoru, koji piše da su na prvi pogled rezultati jučerašnjih izbora pokazivali ubjedljivu pobjedu pro-evropskog bloka. Kada se saberu glasovi svih nacionalističkih stranaka, rezultat izbora je međutim daleko od ubjedljivog, s obzirom na to da je nacionalistički blok osvojio skoro polovinu glasova-navodi taj list, istiučući da to znači da bitka za budućnost Srbije između pro-evropskih snaga i nacionalista još nije okončana, i da se očekuje intezivan period pregovora o formiranju koalicija. Tomislav Nikolić je, piše Krišćan sajns Monitor, odmah saopšto da njegova radikalna stranka može dobiti podršku manjih partija za formiranje vlade, dok je srpski predsjednik na pres konferenciji nakon izbora kazao da je riječ o velikoj pobjedi, ali da borba još nije gotova i da nova vlada mora biti formirana što prije.

Prozapadne demokrate proglasile su pobjedu na ključnim srpskim izborima, kojima su dominirala pitanja ponosa i poniženja, i da li Srbija ima budućnost na Zapadu ili se mora vratiti starom nacionalizmu, piše Los Anđeles Tajms. Najtiražniji dnevni list iz Kalifornije navodi, da je pored Tadićeve pobjede nad ultranacionalističkim rivalima, politička budućnost Srbije i dalje nejasna. Srpski predsjednik moraće da nađe koalicione partnere kako bi mogao da formira vladu, ali nema mnogo izbora, naglašava se u članku i podsjeća da lider Radikalne stranke nije žurio sa priznavanjem poraza. Jedna od mogućih opcija je koalicija između radikala i stranke odlazećeg premijera Vojislava Koštunice, takođe tvrdolinijskog nacionaliste, koji je takođe pokušavao da iskoristi nezadovoljstvo građana proglašenjem kosovske nezavisnosti, kako bi pridobio što veću podršku birača, navodi LA Tajms.

XS
SM
MD
LG