Linkovi

Server: Rezultat izbora - opredeljenje za Evropu i neuspeh radikala


Parlamentarni izbori u Srbiji predstavljaju glas i opredeljenje za Evropu, Demokratsku stranku i njene saveznike i jasan neuspeh Radikalne stranke. Još uvek se, medjutim, postavlja pitanje formiranja nove vlade mada su birači izrazili jasno proevropsko opredeljenje. Ipak, ne postoji jasna većina koja bi nagovestila kako i kada će nova vlada biti formirana, kaže ekskluzivno za Glas Amerike, potpredsednik Američkog instituta za mir, Danijel Server.

GLAS AMERIKE: Kako ocenjujete reagovanja Vašingtona i Brisela na rezultate izbora?

SERVER: Mislim da su reagovanja pozitivna. Prvo, izborni proces je obavljen na miran i demokratski način. Drugo, Demokratska stranka i njeni saveznici će zadovoljiti mnoge svojim jasnim proevropskim izborom.

GLAS AMERIKE: Da li mislite da će predsednik Tadić biti u stanju da formira vladu sa proevropskim strankama?

SERVER: To je veliko pitanje. Nije jasno kako će se to postići i mislim da će proći nedelje ili meseci pre nego što to postane jasno. To je veliki zadatak, a izborni rezultati pokazuju da neće biti lak uprkos tome što su birači jasno iskazali svoj proevorpski pravac.

GLAS AMERIKE: Kakav scenario očekujete ukoliko predsednik Tadić ne bude u stanju da formira vladu sa proevropskim strankama?

SERVER: U tom slučaju bi nacionalističke i manje evropski orijentisane stranke mogle da formiraju novu vladu. Naravno, postojala bi i mogućnost da Koštunica i Tadić zajedno upravljaju Srbijom mada lično mislim da bi to bilo loše rešenje pošto se takva vlada pokazala neefikasnom. Ako bi nacionalisti formirali vladu, Srbija bi se okrenula ka istoku, što nije pravac koji su odredili birači, ali je u parlamentarnom sistemu moguće i formiranje vlade, koja je u suprotnosti sa željama birača.

GLAS AMERIKE: Da li smatrate da će se ishod izbora odraziti na stav Srbije u pogledu Kosova?

SERVER: Ne verujem da će Srbija promeniti svoj beskompromisni stav u pogledu nezavisnosti Kosova, ali bi ishod izbora mogao da se odrazi na odredjivanje prioriteta zemlje, odnosno da prvenstvo ima ulazak u Evopu, dok bi Kosovo imalo sekundarni značaj.

XS
SM
MD
LG