Linkovi

Šef egipatske službe bezbednosti posreduje oko primirja u Gazi


Šef egipatske službe bezbednosti razgovarao je sa izraelskim liderima o mogućem primirju u Pojasu Gaze. Saradnik Glasa Amerike Džim Tipl izveštava iz dopisništva u Jerusalimu:

Šef egipatske službe bezbednosti Omar Sulejman obavestio je izraelskog premijera Ehuda Olmerta, ministarku inostranih poslova Cipi Livni i ministra odbrane Ehuda Baraka o svojim razgovorima sa ekstremistima iz redova Hamasa. Sulejman nastoji da dve strane da sklope šestomesečno primirje u Pojasu Gaze. U kratkom susretu sa novinarima, Sulejman i izraelski ministar odbrane Ehud Barak izrazili su nadu da će proces biti pokrenut.

«Nadamo se da ćemo imati produktivne razgovore...hvala na pozivu.»

«Siguran sam da ćemo zajedno naći adekvatan odgovor. Ako pitate kakva su očekivanja? Visoka!»

Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak, dodao je da će izraelske odbrambene snage, ukoliko Hamas ne obustavi raketne napade na južni Izarel, preduzeti sveobuhvatnu akciju protiv te grupe. On je takodje ukazao da mora biti obustavljeno krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu.

U Gazi, lider Hamasa, Mahmud Zahar, rekao je da njegova organizacija čeka odgovor Izraela na zahtev kojim se jevrejska država poziva da ukine blokadu Pojasa Gaze.

Deni Ajalon, bivši izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama kaže da bi egipatsko posredovanje moglo da navede Hamas da obustavi raketiranje Izraela.

«Svakako je egipatska intervencija veoma važna i verujem da bi, uz pravu meru pritiska Egipćana i drugih u arapskom svetu, kao i od Izraela na samom terernu, Hamas koji ni u kom slučaju nije u poziciji da diktira uslove – pristao na nešto manje od prekida vatre, naravno uz razumevanje da će prestati da raketira Izrael.»

Izraelski mediji izveštavaju da je premijer Ehud Olmert rekao Omaru Sulejmanu kako se Izrael neće saglasiti sa bilo kakvim primirjem ukoliko Hamas ne oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita. Hamas je ranije saopštio da to neće učiniti ukoliko Izrael ne pusti na slobodu stotine palestinskih zatvorenika koje drži. Olmert je ukazao da će u narednih nekoliko nedelja posetiti Egipat, radi razgovora sa predsednikom Hosnijem Mubarakom o situaciji u Gazi – kao i o tekućim mirovnim razgovorima sa umerenom palestinskom vladom Mahmuda Abasa.

XS
SM
MD
LG