Linkovi

Šon Mekormak kazao da srpski narod može biti ponosan na izbore  


Na brifingu za novinare u Stejt dipartmentu, portparol Šon Mekormak kazao je da srpski narod može biti ponosan na izbore koju su protekli bez ozbiljnijih nepravilnosti koje bi dovele u pitanje konačne rezultate.

Preliminarni rezultati pokazuju da je jedna partija osvojila podršku koja će joj omogućiti da predvodi napore u formiranju koalicione vlade, kazao je Mekormak i dodao da je na srpskom narodu i liderima da odluče o budućim političkim aranžmanima. Portparol Stejt Dipartmenta je podsjetio da su Sjedinjene Države ohrabrile Srbiju da gleda naprijed, a ne nazad i da ide ka budućnosti sa Evropom i Evropskom unijom.

Reagovanja zapadnih saveznika na prve premiliminarne rezultate izbora u Srbiji vrlo su pozitivna.

Sjedinjene Američke Države čestitale su narodu Srbije na masovnom učešću na demokratskim parlamentarnim i lokalnim izborima.

"Srpski glasači jasno su pokazali da su privrženi Evropi. Građani Srbije opredelili su se za prosperitetnu budućnost u zapadnoj zajednici", saopštila je američka ambasada u Beogradu. U saopštenju se navodi da Vašington očekuje nastavak saradnje sa građanima Srbije i njihovim demokratskim liderima na ostvarenju vizije iz oktobra 2000. godine.

"Odlučni smo da nastavimo da sarađujemo sa reformskim snagama u cilju ispunjenja ove vizije", objavljeno je u saopštenju na internet stranici ambasade SAD u Beogradu.

Konkretizacija evropske perspektive

Rezultate izbora u Srbiji pozdravili su predsedništvo Evropske unije, ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel i porparolka visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijera Solane, Kristina Galjak.

Šefovi diplomatije Francuske, Austrije i Švedske takođe su se oglasili su povodom izbora u Srbiji pozdravivši dobar rezultat liste "Za evropsku Srbiju".

"Srbija je 11. maja jasno izabrala Evropu", saopštio je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner koji je u telefonskom razgovoru čestitao predstavnicima Demokratske stranke na pobedi.

Francuski državni sekretar Žan Pjer Žuje dodao je da će posle izbora Pariz "nastojaćti da konkretizuje evropsku perspektivu Srbije".

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je, u izjavi švedskom radiju, rekao da je rezultat mnogo bolji od "očekivanog", da nema sumnje da je "moralna pobeda" na strani "proevropskih" snaga, ali da će biti potrebno vreme da se formira nova srpska vlada.

Nemačka agencija DPA prenosi i Biltovu ocenu da je nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom "verovatno" uticalo na opredeljenje srpskih birača.

Šefica diplomatije Austrije Ursula Plasnik kazala je nakon objave preliminarnih rezultata da "Skupština Srbije i buduća vlada imaju sada istorijsku šansu da postave nepovratne smernice u pravcu EU".

"Sve političke snage Srbije koje se zalažu za ovaj cilj treba tome da doprinesu, kako bi nova vlada ubedljivu odluku građana za modernu evropsku Srbiju pretvorila u delo", kazala je Ursula Plasnik.

Ona je pozdravila "odlučnost pobednika na izborima predsednika Borisa Tadića da nastavi reforme, posebno u oblasti bezbednosti i pravosuđa, kao i punu saradnju s Hašim tribunalom", dodajući da je to potrebno i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU.

XS
SM
MD
LG