Linkovi

Izrael razmatra ponudu primirja od ekstremističke grupe Hamas


Primirje na Bliskom istoku moglo bi da počne u vreme nedelje visoke diplomatije u kojoj će biti angažovan i američki predsednik Džrod Buš. Međutim, kako iz Jerusalima izveštava novinar Glasa Amerike Robert Berger, u Izraelu se tim povodom čuju različiti stavovi.

Izrael razmatra ponudu primirja od islamske ekstremističke grupe Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze. Taj predlog će predstaviti šef egipatske obaveštajne službe Omar Sulejman, koji bi trebalo da poseti Izrael u ponedeljak. Predlogom se predvidja okončanje palestinskih raketnih napada na izraelska pogranična mesta, dok bi Izrael sa svoje strane obustavio sve vojne akcije i ukinuo blokadu Pojasa Gaze, koja je paralisala lokalnu ekonomiju. Izrael šalje različite signale o toj ponudi primirja. Predstavnik Arieh Mekel je izjavio da bi Izrael pozdravio obustavu svakodnevnih raketnih napada.

«Hamas je na potezu. Ako obustave napade, Izrael neće imati razloga da reaguje i biće reda i mira», kaže Mekel.

Medjutim, neki izraelski funkcioneri i armija, oštro se protive prekidu vatre. Oni kažu da bi Hamas upotrebio primirje da se regrupiše i ponovo naoruža za narednu rundu nasilja. Izraelski analitičar Modekai Nisan kaže:

«Neizbežno je da se rat nastavi ako uzmemo u obzir Hamasovu nabavku oružja, njihov stav o ratu protiv Izraela, džihadske namere i obučavanje Hamasovih boraca od Irana.»

Hamas traži prekid vatre, jer je teško pogodjen izraelskim sankcijama i vojnim upadima. Medjutim, palestinski aktivista Hana Siniora veruje da primirje služi interesima obe strane.

«Ono što je potrebno i što kažu i Hamas i svi Palestinci , je da se sedne i razgovara umesto da vodimo borbe i žrtvujemo civile», kaže Siniora.

Umerena palestinska vlada na Zapadnoj obali veruje da bi primirje stvorilo pozitivnu atmosferu za mirovne razgovore, kada predsednik Buš ove nedelje doputuje na Bliski istok.

XS
SM
MD
LG