Linkovi

RIK: Vanredne izbore prati 12 delegacija stranih posmatrača i CESID


Dok traje izborna tišina Republička izborna komisija obavestila je javnost da će vanredne parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju pratiti 12 delegacija stranih posmatrača i domaćeg Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Akreditacije za praćenje izbora dobili su posmatrači Saveta Evrope, OEBS-a, Centralne izborne komisije Ruske dume, još nekoliko organizacija i institucija iz Rusije i ambasade Mađarske i Slovačke. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju imaće dve grupe posmatrača - iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava i iz Parlamentarne skupštine OEBS-a, a izbore će pratiti i više od 2.000 posmatrača Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da je u predizbornoj kampanji tema borbe protiv korupcije zloupotrebljavana u političke svrhe i da je pokazala da u zemlji i dalje nema uslova za borbu protiv korupcije.

U vreme izborne tišine mediji su se bavili drugim temama, pa je tako zabeležena izjava Republičkog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića koji je izjavio da u vezi sa potragom za haškim optuženikom Ratkom Mladićem ima mnogo novosti, od kojih su neke doprle do javnosti, dok druge još nisu poznate. Upitan da li je pored Ratka Mladića i hapšenje Radovana Karadžića obaveza Srbije, tužilac Vukčević je odgovorio da bi to bio slučaj ukoliko bi se Karadžić krio u Srbiji, ali da za sada za to ne postoji ni jedan dokaz.

XS
SM
MD
LG