Linkovi

Senator Barak Obama sve bliži predsedničkoj nominaciji Demokratske stranke


Pobedom u Severnoj Karolini senator iz Ilinoja, Barak Obama, znatno se približio nominaciji Demokratske stranke za predsedničke izbore, u novembru. Očekuje se da će sada porasti pritisak na senatorku Hilari Klinton da se povuče iz trke.

Ubedljivom pobedom na primarnim izborima u Severnoj Karolini, senator Obama je ponovo stekao snažan politički zamah dok Hilari Klinton ima sve manje novca i vremena za prestizanje svog protivnika u trci za nominaciju Demokratske stranke. Iako ona obećava da će nastaviti da se bori, većina stručnjaka smatra da su joj šanse male. Lari Sabato je direktor Centra za politiku, na Univerzitetu države Virdžinije.

”Trka se približava svom logičnom kraju, pa će, osim ako ne dođe do neke krupne promene koju niko ne predviđa, Barak Obama biti demokratski kandidat za predsednika.

Jedina preostala nada Hilari Klinton jeste da će uspeti da ubedi dovoljan broj takozvanih superdelegata, na konvenciji stranke u avgustu, da bi ona bila jači protivnik republikanskom kandidatu Džonu Mekejnu, na novembarskim predsedničkim izborima. Superdelegati su stranački funkcioneri i demokrate na izabranim funkcijama, koji mogu da glasaju za kog kandidata hoće, bez obzira na rezultate primarnih izbora i stranačkih skupova u njihovim državama.

Od gotovo 800 superdelegata, njih oko 500 je već izrazilo podršku jednom od dvoje kandidata, dok su ostali još neopredeljeni. Ni jedan od kandidata neće moći da osvoji dovoljno delegata na preostalim primarnim izborima da bi osvojio nominaciju tako da će o tome ko će biti nominovan odlučiti superdelegati. Mnogi posmatrači veruju da će se posle jučerašnjih izbora superdelegati listom opredeljivati za Baraka Obamu. Glavni urednik magazina Politiks, Bil Biman, kaže da će većina superdelegata oklevati da uskrane nominaciju Obami, s obzirom da je on osvojio više glasova običnih delegata i više glasova običnih birača nego Hilari Klinton.

”Treba imati na umu da su većina superdelegata izabrani funkcioneri koji moraju da mere puls svojih glasača, a 20 do 25 odsto demokratske baze otpada na Afroamerikance. Mislim da superdelegati ne žele ni da pomisle na to šta bi se dogodilo ako bi uskratili nominaciju Baraku Obami.“

Ali uprkos dobrim rezultatima Baraka Obame, ankete pokazuju da bi on morao više da se približi belim glasačima iz nižih slojeva stanovništva ako želi da u novembru pobedi Džona Mekejna. Još jednom analitičar Lari Sabato.

”Na tom putu treba da prebrodi još nekoliko prepreka, a ne samo već prikazanu slabu popularnost među siromašnim belcima i konzervativnim demokratama. Moraće dobro da se potrudi da reši te probleme ako se nada pobedi na predsedničkim izborima.“

Bil Biman i drugi eksperti predviđaju da će se demokrate ujediniti oko Obame čim se početkom juna primarni izbori budu približili kraju“

XS
SM
MD
LG