Linkovi

Senator Barak Obama prvi put preuzeo vođstvo u broju super delegata


Kampanja senatorke Hilari Klinton pretrpjela je novi udarac, nakon što je senator Barak Obama prvi put preuzeo vođstvo u broju super delegata, visokih partijskih zvaničnika čiji će glasovi odlučiti predsjedničkog kandidata demokratske stranke.

Senator Obama sve je bliži osvajanju demokratske nominacije, posebno nakon što je juče dobio podršku još nekoliko superdelegata I na taj način preuzeo vođstvo u najznačajnijoj trci za glasove visokih partijskih funkcionera.

To znači da vodi u svakom važnom segmentu izborne trke. U prednosti je po broju država u kojima je pobijedio, delegata i superdelegata. Takođe je u boljoj finansijskoj situaciju.”

Najmanje tri super delegata su u posljednjih nekoliko dana napustila tabor bivše prve dame. Čak i bivši šef kabineta njenog supruga Bila Klintona, Leon Paneta smatra da je vrijeme za povlačenje.

“Hilari Klinton se dobro borila. Mislim međutim da je vrijeme da se prizna poraz i ujedini partija.”

Klintonovi međutim ne dijele to mišljenje.

“Ljudi me stalno pitanju da li ću da nastavim da se borim. Naravno da hoću.”

Senatorka Klinton i dalje tvrdi da ima širu podršku i da može prije pobijediti Džona Mekejna u novembru. Čini se međutim da pritisak sve više utiče na Klintonove. Bivši predsjednik Bil Klinton oštro je juče branio neuspješnu borbu svoje supruge za univerzalnu zdravstvenu zaštitu devedesetih godina.

"Niko u Americi nema više kredibilitet.Tvrditi da ona nije radila na tome je najluđa stvar koju sam ikad čuo. “

Iako se sve više pominje mogućnost da bi mogla da bude Obamin kandidat za potpredsjednika, senatorka iz Njujorka i dalje je fokusirana samo na kampanju za predsjedničku nominaciju, koju je danas nastavila u Oregonu I Kentakiju.

XS
SM
MD
LG