Linkovi

Dan pobede u Moskvi: Prva vojna parada na Crvenom trgu od raspada SSSR-a


Preko Crvenog trga u Moskvi danas su, prvi put od raspada Sovjetskog saveza, prošle vojne trupe, tenkovi, borbeni avioni i raketni lanseri, kao dio tradicionalne vojne parade kojom se obilježava dan pobjede nad fašizmom. Teško naoružanje, kako iz ruske prijestonice izvještava dopisnik GA Piter Fedinski, angažovano je kako bi se pokazala obnovljena vojna moć Rusije.

Parade, kojima je odata počast milionima ljudi koji su poginuli u drugom svjetskom ratu, kao i ratnim veteranima koji su doprinijeli pobjedi nad fašizmom, održane su i u drugim ruskim gradovima i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Novo izabrani predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je prisustvovao centralnoj vojnoj paradi u Moskvi, kazao je da istorija svjetskih ratova služi kao upozorenje da oružani konflikti ne nastaju sami od sebe, već da ih izazivaju oni čije su neodgovorne ambicije važnije od interesa svih država i kontinenata.

Medvedev je kazao da postoji velika zabrinutost u vezi sa pokušajima da se podstaknu rasna i vjerska netrpeljivost ili ideologija terora i ekstremizma kako bi se uticalo na unutrašnja pitanja drugih država i prekrajale granice. Izjava ruskog lidera odražava protivljenje Moskve nezavisnosti Kosova, koju su priznale Sjedinjene Države i mnoge evropske zemlje. Jednosatna vojna parada, u kojoj je učestvovalo 8000 ljudi, počela je procesijom kadeta i pripadnika različitih ruskih vojnih rodova, praćenih velikim transportnim i borbenim vozilima, a zatim i ogromnim raketnim lanserima i borbenom avijacijom.

Lider komunističke partije Genadij Zjuganov kazao je Glasu Amerike da je vojna parada stara ruska, sovjetska, popularna tradicija, dodajući da je veliki dio danas pokazanog naoružanja takođe star.

Zjuganov je rekao da dobro poznaju svu opremu, s obzirom na to da je služio tri vojna roka, istakavši da je tokom parade prikazano veoma malo nove tehnologije, među kojom su bile nuklearne rakete TOPOL-M, kao i projektili SS-26. Većina tenkova i vojnih aviona, angažovanih za paradu, uključujući i veliki transporter Mria i borbeni avion TU-160, potiču iz sovjetskog perioda. Parada je uprkos toj činjenici impresionirala mnoge veterane iz Drugog svjetskog rata.

"Odlično, odlično", kazao je veteran sa prvog ukrajinskog fronta Nikolaj Dvornik, navodeći da je imao utisak da moć njegove zemlje blijedi, ali da je današnja svečanost pokazala snagu države, njenu sposobnost da se brani i istovremeno čuva mir na zemlji. Ruskim vazduhoplovnim snagama je naređeno da osiguraju da ne pada kiša tokom parade na Crvenom trgu. Čini se da je zadatak bio uspješno izveden, s obzirom na to da je bilo uglavnom sunčano.

XS
SM
MD
LG