Linkovi

Vlada usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju SSP i Predlog zakona sa Rusijom


Vlada usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede.

I sednica Vlade u vreme izborne tišine potvrdila je velike razlike dojučerašnjih koalicionih partnera koje su dovele do pada ministarskog kabineta Vojislava Koštunice. Kako je objasnio vicepremijer Božidar Đelić, on je na osnovu ovlašćenja premijera Vojislava Koštunice vodio sednicu Vlade kad je glasovima ministara iz Demokratske stranke i G17 Plus usvojen Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma sa Evropskom unijom jer tom delu sednice nisu prisustvovali ministri iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. U nastavku sednice predsedavao je premijer Koštunica i Vlada je jednoglasno utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju energetskog sporazuma sa Rusijom. Ministri su na konferenciji za novinare nastavili sa optužbama, a jedino je šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio da da je ova sednica Vlade u spoljnopolitičkom smislu bila jedna od najvažnijih jer su potvrđena i utvrđena dva stuba srpske spoljne politike i dodao da će ti ugovori otići na ratifikaciju u novu Skupštinu.

Predsednik republike Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada utvrdila zakone o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

U Srbiji je inače mnogobrojnim manifestacijama obeležen Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Učesnici tribine o koristima građana pridruživanju Srbije Evropskoj uniji ocenili da nema racionalnih razloga da Srbija ne nastavi evropske integracije. Izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić, koji je organizovao dvomesečnu debatu u 88 gradova Srbije, izjavila je da je u središtu interesovanja građana bio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Na pitanje kakvo je bilo interesovanje za debatu, Jadranka Jelinčić kaže da je u njoj neposredno učestvovalo preko sto hiljda ljudi i da posle velike akcije Otpora nikada nije realizovan projekat koji je uključio ovaj broj građana.

XS
SM
MD
LG