Linkovi

Državna duma potvrdila imenovanje Putina na položaj predsednika vlade


Izbor Vladimira Putina za premijera nije bio dovođen u pitanje, s obzirom na to da su ga podržala 392 poslanika, dok je 56 glasalo protiv. Za bivšeg ruskog predsednika glasala je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, čiji je Putin predsednik, kao i dve manjinske partije.

Protiv je bila komunistička partija. Putin je uoči glasanja izložio svoj plan da Rusiju učini svetskim ekonomskim liderom i da poboljša životni standard građana.

Novi ruski premijer kazao je da je stvaranje invetivnog društva nemoguće bez stalnog razvoja ljudskog faktora i kapitala i značajnog ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, kao i bez sigurnog i ugodnog životnog standarda. Lider komunističke partije Genadij Zjuganov priznao je da je Putin tokom predsedničkog mandata ujedinio Rusiju, ugušio pobune u Kavkazu i poboljšao međunarodni imidž zemlje. On je međutim istakao da Rusija više nije industrijska sila i da uvozi polovinu prehrambenih proizvoda, dok 40 miliona hektara obradive zemlje ostaje neiskorišteno.Lider komunista ukazao je i na pad prirodnog priraštaja u Rusiji, u kojoj sada živi 135 miliona ljudi, dok je u Sjedinjenim Državama, kako je naveo, populacija narasla na preko 300 miliona. Rusiju je poslednjih godina takođe napustilo 800 hiljada obučenih profesionalaca, naglasio je Zjuganov.

Zjuganov je kazao da je Putinov glavni neuspeh to što nije razvio i zaštitio osnovna demokratska načela. Takođe je naveo da su poslednji izbori još jednom pokazali da politika Putinove administracije nigde neće dovesti Rusiju i da će biti stagnacije čak i u oblastima na koje je ruski premijer ponosan. Na Zjuganove primedbe oštro je reagovao lider liberalno-demokratske stranke Vladimir Žirinovski, koji je na optužbe predsednika komunističke partije da se ruske fabrike zatvaraju odgovorio da su Komunisti primorali političke zatvorenike da izgrade veći deo infrastrukture u zemlji. Žirinovski je takođe istakao da odliv mozgova iz Rusija datira još iz sovjetskog perioda, kada su naučnici bežali iz zemlje u potrazi za slobodom koju su im komunisti uskraćivali.

Lider liberalno-demokratske partije optužio je stranku Genadija Zjuganova da je ubila celu carsku policijsku snagu i sve inžinjere i vladine zvaničnike. Da, birokrate uzimaju mito, ali se postavlja pitanje ko su oni,zapitao se Žirinovski, istovremeno navodeći da su došli s ulice tokom komunističkog doba kako bi preuzeli visoke vladine položaje. Takođe je istakao da bi situacija bila drugačija da su Rusijom vladala deca plemića, industrijalaca, zemljovlasnika i naučnika. Govori partijskih lidera i dugo Putinovo obraćanje zasenili su izlaganje predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je samo predstavio svog kandidata za premijera i poželio mu sreću nakon izbora.

XS
SM
MD
LG