Linkovi

Poraz u Severnoj Karolini, neizvesan rezultat u Indijani, a Hilari ne odustaje


Senatorka Hilari Klinton proglasila je pobedu na stranačkim izborima u Indijani, iako se američki mediji nisu usudili da potvrde takav ishod glasanja, navodeći da se pobednik neće znati sve dok se ne prebroje svi glasovi.

Klintonova je pristalicama u Indijanapolisu rekla da ide "punom brzinom" u nameri da dođe do stranačke nominacije, uz apel da se finansijski podrži njena kampanja. Senatorka iz Njujorka čestitala je rivalu, senatoru iz Ilinoja Baraku Obami, čistu pobedu na izborima u Severnoj Karolini.

Takođe je obećala da će podržati kandidata Demokratske stranke iako to ne bude ona, ističući da je ulog previsok da bi se dopustilo da Republikanci zadrže kontrolu nad Belom kućom.

Obama je takođe apelovao na stranačko jedinstvo u svom pobedničkom govoru u Severnoj Karolini.

Pokušao je, istovremeno, da ukaže na kontrast između sebe i republikanskog kandidata, senatora Džona Mekejna, rekavši da je on suviše blizak stavovima predsednika Buša o ratu u Iraku, ekonomiji i energetskoj politici.

Mediji nisu objavili ime pobednika u Indijani jer, i pored vođstva Klintonove, još nisu prebrojani glasovi iz jednog od severozapadnih delova savezne države za koji se veruje da većinski podržava Obamu. Ti glasovi verovatno neće biti sabrani ni do srede ujutro po lokalnom vremenu.

Indijana i Severna Karolina zajedno daju 187 delegata za stranačku konvenciju koja bira kandidate. Obama vodi u broju osvojenih delegatskih mesta, ali će mu za verifikaciju kandidature biti potrebni glasovi i takozvanih superdlegata - izabranih funkcionera i drugih stranačkih čelnika, koji na konvenciji glasaju shodno sopstvenom nahođenju, bez obzira na izbore u saveznim državama.

XS
SM
MD
LG