Linkovi

Seminar o jedinstvenom pristupu pitanjima azila, viza i migracija na Balkanu


U Podgorici je počeo III regionalni seminar, koji se održava u okviru međunarodnog projekta AENEAS pod nazivom »Snažne institucije i jedinstven pristup u postupku azila, migracije i viza na Zapadnom Balkanu«.

Crnogorski ministar inostranih poslova, Milan Roćen na otvaranju treće Regionalne konferencije u okviru AENEAS projekta "Snažne institucije i jedinstven pristup upravljanju oblastima azila, viza i migracija na Zapadnom Balkanu", rekao je da je interes svake zemlje Zapadnog Balkana da što prije osposobi institucije za ispunjavanje uslova iz mape puta, jer će ih to voditi ka bezviznom režimu sa zemljama Evropske unije.

On je kazao da su nesporna očekivanja građana i vlada zemalja regiona da bez viznih ograničenja što skorije putuju u sve zemlje EU:

„Svjesni smo da će mapa puta za svaku državu pojedinačno, sadržavati uslove koje treba ispuniti u sve tri oblasti – azil, vize i migracije. Interes je svake zemlje da što prije osposobi institucije za ispunjavanje tih uslova. Osnova za njihovo ispunjavanje u sve tri oblasti, jeste saradnja na svim nivoima-između državnih institucija na nacionalnom nivou, ali isto tako i na regionalnom, kao i saradnja sa institucijama EU".

Roćen je kazao da je Crna Gora aktivno uključena u dijalog o liberalizaciji viznog režima sa EU, kao i da u tom procesu postiže zapažene rezultate. Dodao je da današnja Konferencija predstavlja iskorak – prelazak iz faze viznih olakšica ka konačnoj liberalizaciji viznog režima.

Šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer kazao je da se u EU spemaju da definišu mapu puta za liberalizaciju viza sa zemljama regiona. On je rekao da je Crna Gora lider u regionu kada je u pitanju bezbjednost dokumenta, ali da postoje „druga pitanja koja će morati da se odrade“.

Ta pitanja odnose se na ilegalnu migraciju, bezbjednost upravljanja granicama, javnu bezbjednost, politiku azila, pravni okvir i infrastrukturu i moraju biti primijenjena, rekao je Maurer.

„Mnoga od ovih pitanja su prioriteti u Evropskom partnerstvu. Ona su ključna i u procesu stabilizacije i pridruživanja. Liberalizacija viza nije ništa novo, ali postoje određeni zahtjevi koji moraju da se povežu sa spoljnim odnosima, u smislu bliske saradnje između EU i zemlja regiona’’.

Ti zahtjevi su vezani za sprovođenje zakona, zaštitu podataka, borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i slično naveo je on.

Maurer se nada da će zemlje regiona u budućnosti ispuniti sve prioritete mape puta i da će proces olakšica i liberalizacijije viza što prije biti uspostavljen u zemljama Zapadnog Balkana.

Nerezidentni ambasador Kraljevine Švedske u Crnoj Gori Krister Bringeus rekao je da njegova vlada ovaj projekat vidi u kontekstu integracije ovog regiona u EU. Bolje upravljanje pitanjem migracija jedan je od preduslova za punopravno članstvo u EU, rekao je Bringeus.

XS
SM
MD
LG