Linkovi

Baro uručio plan EU za liberalizaciju viznog režima za srpske građane


Rečenicom izgovorenom na srpskom jeziku: "Građani Srbije su dobrodošli u porodicu Evrope" i uz poruku da je ovo jasan i konkretan dokaz volje EU da konkretizuje evropsku perspektivu koja je ponuđena Srbiji, potpredsednik Evropske komisije Žak Baro danas je na ceremoniji u Beogradu predsedniku Srbije Borisu Tadiću uručio plan EU za liberalizaciju viznog režima za srpske građane.

Kako je objasnio Baro, plan za liberalizaciju viznog režima detalj-no opisuje niz mera koje bi trebalo sprovesti u oblasti bezbednosti putnih isprava, efikasnog nadzora spoljnih granica, borbe protiv ilegalne imigracije, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i poštovanja demokratskih vrednosti i osnovnih prava.

Zahvaljujući Barou, predsednik Srbije Boris Tadić je izrazio očekivanja da će i Francuska, kao sledeća država koja će predsedavati Unijom, imati razumevanje za aspiracije Srbije i njen strateški cilj da postane članica EU na kraju mandata sledeće vlade.

Uručujući model novog srpskog pasoša sa biometrijskim podacima potpredsedniku Evropske komisije, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je podsetio na veliku ulogu u izdavanju nove putne isprave koju je imao Dragan Jočić i njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

A ambasade više evropskih zemalja u Beogradu počele su da pri-menjuju odluku o proširenju režima besplatnih viza koju su zajednički objavili 16 zemalja EU i Norveška. To se, pre svega odnosi na mlađe od 25 godina i građane koji imaju blisku rodbinu u inostranstvu, ali ne i za turističke vize.

XS
SM
MD
LG