Linkovi

Polt: Crnogorci se žure da učine sve što treba za integraciju u NATO i EU


U drugom delu ekskluzivnog razgovora za Srpski servis Glasa Amerike, visoki savetnik za transatlantske odnose u Nemačkom Maršalovom fondu i bivši ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, komentarisao je tempo kojim Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Hrvatska napreduju ka punopravnom članstvu u NATO i Evropskoj uniji. Ambasador Polt se prvo osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu.

Polt: U Bukureštu smo preduzeli dodatne mere za intenzivniji dijalog sa Bosnom. Radimo na izradi posebnog plana za partnerstvo BiH sa NATO savezom, koje uključuje uspostavljanje jedinstvene vojne komande, reformu policijskih snaga i efikasno funkcionisanje vlasti države Bosne i Hercegovine. Ishod zavisi od dobre volje i predanosti ljudi. U Bosni i Hercegovini treba jačati uverenje da svi njeni građani zaslužuju bolju budućnost i da je ona moguća.

Glas Amerike: Nezavisnost Kosova je probudila slične nade kod nekih u Republici Srpskoj.

Polt: Mislim da je to neodgovoran pristup. Kada biste pitali ljude u Republici Srpskoj da nabroje tri najvažnije stvari u životu ne verujem da bi odgovorili da treba izazvati novi sukob u regionu i zaratiti protiv Evropljana i Amerikanaca oko Dejtonskog sporazuma i da veruju da bi to predstavljalo napredak.Ponavljam upozorenje da ovo nije igra. Mislim da neki politički čelnici misle da jeste. Međutim, trebalo bi da znaju da se radi o ozbiljnim stvarima.

Glas Amerike: Da li se Crna Gora približila članstvu?

Polt: Kada se uzmu u obzir sve dosadašnje akcije i aspiracije Crne Gore, očigledno je da je ta zemlja rešena da što pre ostvari punu integraciju u evroatlantske institucije. Crna Gora se istovremeno suočava sa političkim, ekonomskim, infrastrukturnim i sociološkim barijerama. Medjutim, Crnogorci se žure da učine sve što treba za integraciju u NATO i Evropu. Uveren sam da će u tome uspeti.

Glas Amerike: Prijem Makedonije u NATO usporava Grčka.

Polt: Razočarani smo zbog toga što Makedonija nije dobila poziv u Bukureštu, jer ona to zaslužuje. Sjedinjene Države čvrsto podržavaju njenu integraciju. Mislim da će taj problem biti ubrzo prevaziđen. Uveren sam da ne moramo da čekamo na neki novi NATO ili ministarski sastanak da bismo to ostvarili. Makedonija je spremna i biće primljena u članstvo.

Glas Amerike: Hrvatska je, medjutim, pozvana u članstvo.

Polt: Na Hrvatsku je vršen veliki pritisak da ispuni uslove što to mora da učini svaka zemlja, koja je suočena sa sličnim pitanjima. Pravila su jednaka za sve u pogledu pridruživanja Evropskoj Uniji i Nato-u. Mislim da je Hrvatska prešla veliki put i da je rešena da tako nastavi. NATO savez je pozvao Hrvatsku da se postane članica, a Evropska Unija je učinila svoje da postavi tu zemlju na put da postane sledeća nova članica.

Glas Amerike: Šta mislite kako će ovo područje izgledati 2020 godine?

Polt: Mislim da je sasvim realno očekivati da će do tada ceo region - bolje reći sadašnje «sive» i «crne rupe» Evrope, postati integralni deo evroatlantske zajednice. Mnogi danas uzimaju zdravo za gotovo okončanje Hladnog rata i Berlinski zid smatraju davnom uspomenom. Međutim, sve se to relativno skoro zbivalo. Bio sam prisutan kada je predsednik Regan rekao Gorbačovu da sruši zid. Za mnoge je to bila još jedna naivna i nepromišljena američka izjava. Danas ona zvuči vizionarski.

XS
SM
MD
LG