Linkovi

Inauguracija Dimitrija Medvedeva propraćena raskošnom ceremonijom u Kremlju


Tokom govora povodom inauguracije, novi predsednik Rusije Dimitri Medvedev izjavio je da Rusija mora da razvije istinsko poštovanje zakona. Kritičari novog predsednika smatraju da je njegov dolazak na taj položaj u direktnoj suprotnosti sa vrednostima koje je obećao da će poštovati.

Inauguracija Dimitrija Medvedeva propraćena je raskošnom ceremonijom u Kremlju, uz marširanje vojnika ispred dve hiljade zvanica, među kojima su bile visoke političke i vojne ličnosti, pravoslavni, muslimanski i jevrejski sveštenici i strani ambasadori. Izašavši iz službenog mercedesa novi šef Kremlja uspeo se uz duge stepenice do ogromne sale, zastrte crvenim tepihom, gde su ga čekali odlazeći predsednik Putin, predsednik Ustavnog suda i lideri oba doma parlamenta. Pošto je položio ruku na primerak ruskog ustava Medvedev je obećao da će braniti taj dokument, suverenitet Rusije i ljudska prava njenih građana. U šestominutnom govoru Medvedev je podvukao važnost zakona za razvoj njegovih najvažnijih ciljeva - građanskih i ekonomskih sloboda.

Ruski građani su obavezni, rekao je novi predsednik, da sprovode istinsko poštovanje zakona i prevaziđu zakonski nihilizam koji otežava moderan razvoj. Dobro razvijeni pravosudni sistem, dodao je on, stvara uslove za ekonomski i društveni razvoj, podstiče preduzetništvo i doprinosi suzbijanju korupcije. Medvedev je primetio da poštovanje zakona nije ništa manje važno za osiguravanje uloge Rusije u svetu i za dijalog sa drugim zemljama.

Inauguracija je prenošena preko televizije. Međutim, kritičari ističu da je zbog kontrole koju Kremlj ima, ne samo nad televizijom već i nad čitavim izbornim procesom, Medvedev uživao nepravednu prednost u procesu izbora predsednika.

Uoči inauguracije, stotine pripadnika specijalnih policijskih snaga u Moskvi rasterivale su demonstrante koji su protestovali zbog, kako smatraju, nameštenih predsedničkih izbora. Jedan od demonstranata, Aleksandar Katov iz Ujedinjenog građanskog fronta, kaže da sumnja u to da novi ruski lider ima podršku naroda.

Katov kaže da 40 odsto građana nije učestvovalo na izborima, a da je 24 odsto onih koji jesu - glasalo protiv Medvedeva. Po njegovom mišljenju to znači da ukupno 64 odsto građana nije glasalo za novog predsednika. Ta njegova procena izazvala je glasno negodovanje jednog od pristalica Medvedeva, koji je rekao da u svakoj zemlji ima onih koji ne izlaze na glasanje.

Vlasti su rasterale demonstracije uoči inauguracije pod izgovorom da učesnici nisu imali dozvolu za okupljanje. Organizatori uzvraćaju da odbijanje nadležnih vlasti da izdaju tu dozvolu, koja je zatražena više od dve nedelje unapred, potkopava upravo one slobode koje je Medvedev obećao da će štititi.

U kratkom govoru kojim se oprostio od predsedničkog položaja Vladimir Putin se zahvalio ruskom narodu na podršci i poželeo Medvedevu uspeh.

Putin se podsetio sopstvenog polaganja zakletve, pre osam godina, kada je obećao da će otvoreno, pošteno i verno služiti ruskoj državi i njenom narodu. On je rekao da to obećanje nije pogazio.

Kritičari kažu da dolazak Medvedeva na položaj predsednika i Putinov prelaz na položaj premijera nisu primer otvorenog način prenosa vlasti.

XS
SM
MD
LG