Linkovi

«Zeleni» proizvodi posledica problema zaštite životne sredine


Mnogi privrednici širom sveta počinju da primenjuju «zeleni» koncept ili drugim rečima da stiču profit bez ugrožavanja prirodne sredine i budućnosti planete Zemlje. Vlasnici takvih «zelenih» prodavnica nude ekološku alternativu poznatim proizvodima i uslugama. Jedan takav biznismen se nalazi i ovde u Vašingtonu.

Ekološko-zeleni život je naziv prodavnice u mirnoj ulici u prestonici SAD. Njen vlasnik, planinar Kit Ver kaže da ga je lepota naše planete inspirisala da preduzme nešto kako bi je spasio.

«Zelena ideologija, po meni, znači zaštiti druge», kaže Ver.

Njegova čija prodavnica nudi širok asortiman proizvoda kao što su farbe bez toksina, preparati za zdravlje i lepotu, čak i uređaji za kuću kao što je npr. specijalni bojler koji se prodaje za više od hiljadu dolara. Ver priznaje da su neki od artikala skupi, ali kaže da se isplati ako se uzme u obzir dugotrajna ušteda koju proizvodi pružaju.

«Ljudi generalno prihvataju «zeleni» koncept. Kada im se ponude dve verzije istog proizvoda od kojih jedan neće ugroziti prirodnu sredinu, oni obično izaberu taj proizvod», kaže Ver.

On dodaje i da sve veća zainteresovanost za ovakve «zelene» proizvode počinje da privlači i velike kompanije.

«Kada sam otišao na ekološki sajam trgovine u Čikagu, prve dve kompanije koje su mi prišle su bile Dau i Dupon. Rekao sam sebi, ovo nisu «zelene» firme, ali sam onda shvatio da ekološki proizvodi donose profit i da se svi kreću u tom pravcu», zaključuje Ver.

On kaže da je za budućnost ekološkog biznisa najvažnije da proizvođači uvek budu korektno plaćeni jer će se tako održavati niske cene, kako za prodavce tako i za kupce, što će konačno doneti i nadu za zdraviju planetu Zemlju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG