Linkovi

Birači glasaju na demokratskim primarnim izborima u Severnoj Karolini i Indijani


Birači u Severnoj Karolini i Indijani danas izlaze na birališta na ključnim demokratskim primarnim izborima kako bi glasali za senatora Hilari Klinton ili senatora Baraka Obamu. Odmah po otvaranju biračkih mesta bilo je znakova da je u pitanju rekordni odziv demokratrskih birača u obe države, u jeku neobično tesne trke dvoje senatora za nominaciju Demokratske stranke. Na strani republikanaca, senator Džon Mekkejn može opušteno da posmatra sa strane, jer je već kandidat svoje stranke.

Demokratski favorit Barak Obama nada se da će osvojiti pobedu u Severnoj Karolini i Indijani i zadati odlučni udarac kampanji senatorke Klinton koju ona vodi pod parolom "nikada ne odustaj". Obama je jučerašnju celodnevnu kampanju u obe te države okončao skupom u Indijanapolisu, po kišnom vremenu. U tom nastojanju pomogao mu je pevač Stivi Vonder.

Senator Obama, koji želi da postane prvi Afroamerikanac u Beloj kući, nastojao je da se dopadne biračima u Indijani, državi koja se graniči sa njegovom rodnom državom Ilinojom.

«Uveravam vas gradjani Indijane, nominacija je na domaku ruke, ali moramo do kraja da iskoristimo ovaj momenat. Mi to možemo», rekao je Obama.

Ankete o javnom mnjenju ukazuju da senatorka Klinton neznatno vodi u toj državi, dok je Obama još uvek favorit u Severnoj Karolini, ali da je razlika postala nešto manja. Više od pola miliona birača glasalo je unapred u Severnoj Karolini, što nagoveštava da će odziv biti veliki. U Indijani je upisano više od 200 hiljada novih birača, dok je preko 160 hiljada glasalo unapred.

Da bi postala prva žena predsednik Sjedinjenih Džava senatorki Klinton je neophodno da pobedi u Indijani. Ona je takodje pokušavala da se približi biračima na sinoćnjim skupovima, koji su trajali do u kasne sate.

«Ako sutra glasate za mene nikada vas neću zaboraviti», rekla je Klinton.

Bivša prva dama Amerike se nada da bi pobedama u Indijani i Severnoj Karolini izmenila dinamiku demokratske trke. Oba kandidata takođe nastoje da uvere takozvane "superdelegate", odnosno stranačke funkcionere i političare koji imaju pravo da na konvenciji stranke glasaju kako žele, da su bolji izbor kada je u pitanju pobeda nad Džonom Mekejnom na predsedničkim izborima u novembru. Obama vodi po broju obećanih glasova delegata, broju glasova birača i broju država u kojima je odneo pobedu. Medjutim i on i senator Klinton zavise od podrške superdelegata da bi stekli nominaciju svoje stranke.

XS
SM
MD
LG