Linkovi

SZO:  Bojazan da je virus E-V-71 rasprostranjeniji nego što je objavljeno


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_china_virus_child_03may08_eng_175.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije su zabrinuti da se o razmerama širenja virusa koji se pojavio u Kini ne zna dovoljno, ali kažu da ne postoji sumnja da kineske vlasti zataškavaju situaciju. Do sada je 24 dece umrlo od ove bolesti, a kineske vlasti su izdale upozorenje i proglasile predepidemijsko stanje.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Pekingu je izrazila bojazan da je virus E-V-71 ili Enterovirus, rasprostranjeniji nego što je objavljeno. U izveštajima kineskog Ministarstva zdravlja se navodi da je skoro 5 hiljada dece zaraženo virusom koji izaziva bolest ruku, stopala i usta i da se većina obolelih nalazi u istočnoj kineskoj provinciji Anhui. Međutim, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Kinu, Hans Trodson, rekao je novinarima da postoji mogućnost da je broj zaraženih daleko veći, ali da nije uspostavljena dijagnoza, jer se još nisu pojavili simptomi. Trodson je dodao i da su nepotpuni izveštaji o bolesti uobičajen problem.

«Simptomi kod dece mogu biti blagi i bolest ne mora da poprimi najgori oblik. Ukoliko je to slučaj, deca se ne vode lekaru i samim tim slučaj nije zabeležen.»

Simptomi bolesti obuhvataju visoku temperaturu, gnojne rane na ustima, osip i plikove. Virus E-V-71 je veoma zarazan, prenosi se pljuvačkom zaražene osobe, a pogađa uglavnom decu zbog slabog imunog sistema. Oskudni izveštaji o epidemiji su naveli kineske medije da se zapitaju da li zvaničnici pokušavaju da prikriju razmere ove infekcije, kao što je to bio slučaj tokom epidemije SARSA, 2003. godine. Doktor Trodson kaže da se sistem za praćenje širenja bolesti u Kini znatno poboljšao od 2003. i da on smatra da su lekari uspostavili pogrešnu dijagnozu u nekim slučajevima, jer su simptomi bili teži nego kod drugih pacijenata.

«Nisu znali šta je bio uzrok svih tih različitih slučajeva, a ja kao lekar to potpuno razumem, jer ti pacijenti nisu imali klasične simptome bolesti ruku, stopala i usta. Kada neko nema plikove i osip, Enterovirus nije prvo na šta pomislite.»

Kineske vlasti pravilno reaguju, objašnjava Trodson, time što su pojačale kontrolu širenja bolesti. Enterovirus je klasifikovan kao bolest C klase, što znači da su svi u obavezi da prijave infekciju u roku od 24 sata. Zdravstveni radnici su predložili karantin za potencijalne nosioce virusa, kao i pojačanu higijenu i češće pranje ruku u cilju sprečavanja širenja bolesti. Za sada ne postoji vakcina za virus E-V-71, ali je stopa smrtnosti od te bolesti mala i većina zaraženih se oporavi u roku od 10 dana. Bolesti nije neuobičajena za Aziju gde do epidemija dolazi svake godine. Ipak, Trodson smatra da je potrebno izdvojiti više novca za istraživanja jer je to region koji je često pogođen virusom.

XS
SM
MD
LG