Linkovi

Rajs i Abas: Postizanje mirovnog dogovora Izraela i Palestinaca još moguće


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i palestinski predsednik Mahmud Abas su posle današnjeg sastanka u Ramali izjavili da veruju da je postizanje mirovnog dogovora Izraela i Palestinaca još moguće. Palestinci su iskoristili ovu priliku da prenesu Rajsovoj ogorčenost zbog izraelskih blokada puteva i naseljavanja Zapadne obale.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, kažu da je sklapanje sporazuma da kraja godine i dalje moguće. Međutim, na konferenciji za novinare posle sastanka sa državnom sekretarkom, predsednik Abas nije bio optimista, primećujući da Izrael ne ispunjava svoje međunarodne obaveze da obustavi izgradnju naselja i obezbedi slobodu kretanja za Palestince na Zapadnoj obali. Mahmud Abas je preko prevodioca, rekao da Palestinci i posle godina razočaranja, moraju da veruju da dogovor može da se postigne.

«Osnovni cilj je postizanje saglasnosti oko ključnih pitanja i to je ono što mi želimo. Ukoliko to nije moguće, onda bi trebalo da razmislimo o daljim koracima. Ne želimo da razmišljamo o neuspehu u ovom momentu već hoćemo da se usredsredimo na uspeh. Ako ne uspemo u tome, onda ćemo sa našim narodom odlučiti šta treba dalje činiti.»

Kondoliza Rajs je rekla da je izgradnja izraelskih objekata na Zapadnoj obali posebno problematično pitanje u naporima za osnivanje palestinske države i dodala da se SAD protive akcijama obe strane koje bi predodređivale ishod pregovora.

«Što se tiče izgradnje jevrejskih naselja, SAD i dalje smatraju da je to protivno obavezama propisanim mirovnim planom i nastavljaju da skreću pažnju Izraelu na značaj stvaranja povoljne atmosfere za pregovore o krajnjem sporazumu, i da ne čineći ništa samo sugerišu predviđanje krajnjeg ishoda pregovora.»

Rajsova je još dodala da vrši pritisak na izraelske vlasti da poštuju obaveze koje su preuzele u martu, prema kojima treba da uklone 50 kontrolnih punktova na putevima na Zapadnoj obali da bi poboljšale palestinsku ekonomiju. Palestinci međutim kažu da Izrael, čak i kada bi ispunio tu obavezu, uklanja manje prepreke koje imaju neznatan uticaj na svakodnevni život Palestinaca.

Kondoliza Rajs se prethodno sastala sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, sa kojim je, kako kaže, imala opsežan razgovor o blokadi puteva u kojem mu je prenela da nije bitan samo kvantitet, već i kvalitet izraelskih napora da se poboljša kvalitet života stanovnika Zapadne obale. Državna sekretarka je naglasila da postoji opravdana zabrinutost za bezbednost Izraela, čije su vojne snage već u stanju visoke pripravnosti pred proslavu 60. godišnjice nezavisnosti ovog meseca. Kondoliza Rajs će se vratiti na Bliski istok za manje od dve nedelje, kako bi prisustvovala proslavi osnivanja države Izrael, a sa njom će u zvaničnu posetu doputovati i predsednik SAD Džordž Buš sa željom da ubrza mirovni proces – na razgovorima u Izraelu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

XS
SM
MD
LG