Linkovi

Deca koja nedovoljno spavaju sklona emocionalnim problemima


Nedavno istraživanje pokazalo je da su deca koja nedovoljno spavaju sklona emocionalnim problemima i kasnije problemima sa prekomernom težinom. Odgovornost za te probleme istraživači pripisuju roditeljima.

Mali Dilan, star 18 meseci, izgleda veoma smireno dok spava. Ali ponekad on stavlja na probu strpljenje svoje majke Sare Lopez.

«Neka deca postanu pospana i legnu sama da dremnu. Naša jednostavno nisu takva,» kaže ona.

Dilanova teškoća da se smiri nije neuobičajena. Medjutim, brojne studije sada pokazuju da se navike o tome kako spavamo i koliko dugo, stvaraju rano u životu. Ipak izgleda da nastojanje da se beba uspava držanjem u naručju ili ljuljanjem možda neće biti tako dobra ideja, kaže doktorka Džudit Ovens sa univerziteta Braun u Roud Ajlendu.

«Što se više roditelji uključuju u proces uspavljivanja kada je vreme za odlazak u krevet, veća je verovatnoća da će dete postati zavisno od roditelja u smislu uspavljivanja,» kaže doktorka Braun.

Istraživači sa univerziteta Montreala u Kanadi, intervjuisali su više od 900 roditelja o navikama za spavanje njihovih petomesečnih beba i tome šta oni čine kako bi ih uspavali. Roditelji su ponovo ispitani kada su njihova deca napunila 6 godina. Budući problemi sa spavanjem često su pratili roditelje koji su deci davali hranu ili piće kada se probude ili ako su ih stavljali zajedno sa njima u krevet. Ta deca su imala loše snove ili su spavala manje redovno. Doktorka Blanš Beneson je iz Montefiore medicinskog centra u Njujorku.

«Kada roditelji stalno reaguju na decu koja se bude i plaču – to je ono što deca stiču kao iskustvo,» kaže ona.

Istraživači iz škole za javno zdravlje univeryiteta «Džons Hopkins» takodje su ustanovili da je broj sati tokom kojih deca spavaju indikator da li će dete imati prekomernu težinu kasnije u životu. Njihova studija nagoveštava da bi deca mladja od pet godina trebalo da spavaju najmanje 11 sati noću – deca od 5 do 10 godina, najmanje 10 sati – i da bi ona starija od 10 godina trebalo da spavaju najmanje 9 sati svake noći. Oni koji su spavali manje imali su 90 odsto rizika da steknu prekomernu težinu ili budu gojazni, u poredjenju sa onima koji su spavali više sati. Mnogi pedijatri kažu da ovi zaključci možda ne mogu da se primene na sve bebe. Ali svakako preporučuju roditeljima da budu strpljiviji – i deca će sama krenuti na spavanje. U medjuvremenu, Sara Lopez je pomalo skeptična u odnosu na te savete.

«Mogla bih da kažem da je ove preporuke mnogo lakše izreći nego sprovesti,» poručuje ona.

XS
SM
MD
LG