Linkovi

Rajs: Sve strane na Kosovu su se od proglašenja nezavisnosti ponašale veoma odgovorno


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, rekla je juče novinarima na putu za London da ne vidi razlog za dodatne ruske mirovne trupe u ocepljenim područjima Gruzije, Abhaziji i južnoj Osetiji. Rajsova će u Londonu na jednodnevnom međunarodnom skupu to pitanje pokrunuti sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Na skupu u Londonu će se razgovarati o Bliskom istoku i Kosovu. Rajsova je rekla da će sa Lavrovim razgovarati o Kosovu pre zajedničkog sastanka sa ministrima inostranih poslova Britanije, Franscuske, Nemačke i Italije.

Takođe je rekla, da s obzirom na kompleksnost pitanja, razvoj situacije na Kosovu od proglašenja nezavisnosti u februaru, kako se izrazila, nije bio tako loš i da su se sve strane ponašale prilično odgovorno. Dodala je da su se uprkos sporadičnih incidenata, žitetelji Kosova ponašali uzdržano i sa zadovoljstvom rekla da Srbija, koja se snažno protivila nezavisnosti svoje bivše pokrajine, nastravlja saradnju sa Evropskom unijom u vezi predstojećeg članstva u Uniji.

Međutim visoki američki zvaničnik koji putuje sa Rajsovom kritikovao je rusku vladu, koja je po njegovim rečima odlučila da ne igra konstruktivnu ulogu na Kosovu i ne podstiče svog diplomatskog saveznika Srbiju da prihvati realnost nezavisnog Kosova.

XS
SM
MD
LG