Linkovi

Sekretar za odbranu Robert Gejts pozdravlja odlazak iračke delegacije u Iran


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts pozdravio je odluku iračkog premijera Nurija al-Malikija da u Iran pošalje delegaciju koja će tamošnjim liderima predstaviti dokaze o tome da neki iranski elementi pružaju podršku pobunjenicima u Iraku.

Govoreći tokom posete vojnoj bazi u Teksasu, sekretar Gets je tu odluku nazvao “voma važnim korakom,“ zbog toga što, kako je rekao, veruje da je iranskim liderima stalo do budućih odnosa sa Irakom.

”U suštini, to će ih primorati da naprave izbor - da li žele da sarađuju sa vladom u Iraku ili će nastaviti da je potkopavaju. Takođe mislim da je dobar potez to što irački premijer šalje delegaciju u Iran, da bi Irancima ponudio taj izbor.“

Američki funkcioneri često su optuživali operativce iranskih elitnih snaga Kuds da obezbeđuju novac, obuku i opremu šiitskim milicijama u Iraku, uključujući savremenu tehnologiju i snažne bombe za postavljanje kraj puteva. Prošle nedelje, najviši američki komandant u Iraku admiral Majk Malen, naveo je nove dokaze o, kako je rekao, neprestanoj i sve široj iranskoj podršci iračkim milicijama, uprkos prošlogodišnjem obećanju iranskog predsednika. Admiral Malen je rekao da će američki komandanti u Iraku uskoro objaviti te dokaze u javnosti. Iran odbacuje te tvrdnje.

Iračka delegacija koja je juče otputovala u Iran navodno nosi sa sobom pomenute dokaze, pa će nastojati da ubedi iranske lidere da silom spreče dalje doturanje pomoći grupama u Iraku. Američki funkcioneri su juče izjavili da će iračka vlada preuzeti inicijativu za rešavanje tog problema. Međutim, sekretar Gejts kaže da će možda proći neko vreme pre nego što se budu pojavili rezultati.

”Ne znam kako biste vi procenili propast ili uspeh ovakve misije, osim što biste sačekali da vidite da li će se obezbeđivanje oružja i obuke smanjiti.“

Neprekidne iranske veze sa pobunjenicima u Iraku i najnovije američke tvrdnje o iranskoj podršci pobunjenicima u Avganistanu pokreću pitanja o mogućoj američkoj vojnoj akciji protiv Irana. Ali funkcioneri Pentagona kažu da, iako imaju snage za to, ne veruju da je takva akcija u pripremi i da Sjedinjene Države i njihovi saveznici mogu još mnogo toga da urade preko diplomatskih kanala pre nego što budu razmatrali takvu opciju.

XS
SM
MD
LG