Linkovi

Vašington: Predsednik Buš optužio Kongres da zanemaruje ekonomiju


Predsednik Buš je na današnjoj konferenciji za novinare u Vašingtonu, rekao da je ekonomija Sjedinjenih Država suočena sa tekoćama zbog porasta cena energije i hrane i problema na tržištu nekretnina.

Predsednik je rekao da demokrate blokiraju njegove predloge za rešavanje energetskih problema, otplate kredita za kuće i studentskih kredita. On je kritikovao Kongres i zbog toga što nije odobrio njegov predlog za vađenje nafte u zaštićenom arktičkom pojasu u državi Aljaska. Predsednik Buš je istakao da bi njegov predlog znatno povećao rezerve nafte i smanjio cenu benzina. Demokrate su pokrenule pitanje ugrožavanja životne sredine bušotinama u Aljasci i vrše pritisak da se uvedu dodatne mere za stimulaciju ekonomije. Predsednik međukongresnog Odbora za ekonomiju, senator Čarls Šumer, izjavio je da predsednikovi komentari pokazuju da on nema predstavu o ekonomskoj situaciji.

Dva danas objavljena ekonomska izveštaja ukazuju da je poverenje američkih potrošača palo na najniži nivo u proteklih pet godina i da cene kuća ponovo padaju na području mnogih većih gradova.

XS
SM
MD
LG