Linkovi

Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom


Danas je Srbija dobila prvi ugovorni odnos sa Evropskom unjom. Potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime je započela nova faza integracijskog procesa, te otvorene nove mogućnosti kakve pruža proces stabilizacije i pridruzzivanja. U ime Srbije, Sporazum je potpisao potpredsednik Vlade, Božidar Đelić, a sa evropske strane predsedavajući Saveta ministara, slovenački ministar spoljnih poslova, Dimitrij Rupel i evropski komesar za proširenje, Oli Ren.

Posle višednevnih pregovora i traženja kompromisa izmedju stava većine evropskih država da sa Srbijom treba odmah potpisati Sporazum i čvrste pozicije Holandije i Belgije da Sporazum treba doći tek pošto se u Hagu nađe Ratko Mladić, konačno je postignut konsenzus. Srbija je dobila potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dok će njegova ratifikacija od strane nacionalnih parlamenata zavisiti od pune saradnje sa Hagom. Unija danas, uveren je predsedavajući Saveta ministara, ministar Dimitrij Rupel, šalje jasnu poruku o evropskoj budućnosti Srbije:

"Danas iz srca Evrope šaljemo snažnu poruku Srbiji i njenim stanovnicima. Potpisujemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i privremeni sporazum što znači da smo izabrali Srbiju da se pridruži EU, te da smo potvrdili evropsku politiku prema Zapadnom Balkanu", rekao je Rupel, a Evropski komesar za proširenje, Oli Ren dodao:

"Potpisivanje Sporazuma je poruka svima u Srbiji, posebno mlađim generacijama o njihovoj evropskoj budućnosti. Zaista je reč o ključnom trenutku u našim odnosima i o kapiji za eventualnu kandidaturu za punopravno članstvo".

EU ne bi bila kompletna bez Zapadnog Balkana, poručio je i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji je uveren kako je Srbija zemlja tradicije, kulture i velikih intelektualnih kapaciteta, što će biti značajan doprinos celoj EU.

"Srbija je zemlja tradicije, kulture i velikih intelektualnih kapaciteta, koji će doprineti razvoju EU", rekao je Solana na ceremoniji potpisivanja SSP sa Srbijom, dok predsednik Srbije, Boris Tadić, posle ceremonije potpisivanja Sporazuma ističe važnost evropskog modela "jedinstva različitosti", kojem će Srbija dati svoj doprinos:

"Za nas činjenica da Evropska unija potvrđuje i štiti različitih naroda jeste izuzetno važna. Mi jesmo veliki narod po dostignućima, ali i nismo po brojnosti. I zbog toga mogućnost očuvanja našeg identiteta u EU, pored obezbeđenja mira, dugotrajnog, dugoročnog mira i ekonomskog prosperiteta naših građana jesu glavni razlozi zbog čega mi danas jesmo ovde u Luksemburgu, zbog čega kao predstavnici Srbije učestvujemo u potpisivanju SSP", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao kako će njegova zemlja ispuniti obavezu pune saradnje sa Hagom, a potpredsednik Vlade, Božidar Djelić, je, uz uverenje kako se sada otvara prostor za slobodnu trgovinu sa najvećim i najbogatijim svetskim trzzisstem, izrazio nadu da će Srbija do kraja godine ispuniti sve uslove da njeni građani bez viza putuju evropskim prostorom. On je ukazao da su danas otvorena vrata, a da će građani Srbije uskoro odlucciti da li će danas potpisani Sporazum imati i svoju praktičnu
primenu.

XS
SM
MD
LG