Linkovi

Grad Memfis, u državi Tenesi, poznat je i kao kolevka bluza


Stoga nije čudo da je baš u tom gradu osnovana nova muzička izdavačka kuća, Yellow Dog Records, specijalizovana za bluz, džez i soul muziku. Među muzičarima koji snimaju za tu kuću, nalaze se neki od najpoznatijih.

Džez i bluz bend Bo-Keys, iz Memfisa, sačinjavaju bivši studijski muzičari iz legendarnog soul studij Stax Records. Ubrzo pošto su 2003. potpisali ugovor sa Yellow Dog Records, Bo-Keys su snimili album ”Royal Sessions,“ po džem-sešn svirkama u drugom čuvenom studiju u Memfisu pod imenom Rojal. Gitarista Vilijam Li Elis diplomirao je na klasičnoj gitari ali ga je poznanstvo sa gospel gitaristom Gerijem Dejvisom okrenulo ka folk muzici. Dejvisov neobičan način sviranja prstima koristili su i Bob Dilan i Džeri Garsija.

Troje muzičara vezanih za studio Yellow Dog Records nominovano je za nagrade za bluz muziku - Mary Flower, Fiona Boyes i Džon Bingam, takođe poznat kao The Soul Of John Black

Pre nego što je započeo solo karijeru Džon Bingam je svirao gitaru i klavijature za Eminema, Majlsa Dejvisa i Brusa Hornsbija.

Najnoviji muzičar kuće Yellow Dog Records je bugi-vugi klaviristkinja Eden Brent koju od milošte zovu ”Little Boogaloo“. Mešajući soul, gospel, pop i akustički bluz, ova muzičarka crpi inspiraciju iz svojih korena u delti reke Misisipi. Slušamo njenu kompoziciju Darkness On The Delta.

XS
SM
MD
LG