Linkovi

Proteini u krvi aligatora budući antibiotik za lečenje infekcija kod ljudi


Kada čujete reč aligator pre ćete pomisliti na ozbiljne povrede nego na novi način lečenja. Međutim naučnici u saveznoj državi Luizijani su ustanovili da bi neverovatno efikasni imunološki sistem američkih aligatora mogao jednog dana da bude od koristi ljudima u lečenju ozbiljnih infekcija.

Od najranije mladosti Mark Merčant je loveći i pecajući u močvarama Luizijane i Teksasa bio kružen aligatorima. Danas, kao profesor biologije na univerzitetu MekNis, još uvek veoma ceni i poštuje te moćne reptile.

“Aligatori su veoma agresivne životinje i vrlo često se bore međusobno. Tokom tih borbi zadobijaju ozbiljne povrede pa čak i gube udove.“

Močvarni predeli prepuni su bakterija što navodi na pomisao da su ranjene životinje podložne raznim infekcijama. Međutim biolog Merčant kaže da to nije slučaj. Rane na aligatorima najčešće zarastaju veoma brzo, ne ostavljajući nikakve tragove. Ta iznenađujuća pojava probudila je kod njega interesovanje za njihov imunološki sistem.

”Mislimo da smo došli do jakih dokaza da njihova bela krvna zrnca proizvode malu količinu jednog proteina sa neverovatnim antibiotičkim i antifungalnim svojstvima“

Lanša Darvil, postdiplomac na univerzitetu u Luizijani i saradnica profesora Merčanta, opisuje jedan od njegovih prvih eksperimenata.

“Uzorak krvi aligatora izložio je uticaju raznih bakterija... dvadestet tri vrste različitih bakterija da budem precizna, i ustanovio je da je svih dvadeset tri vrsta uništeno. Isti eksperiment je ponovio sa uzorkom ljudske krvi, ali je tada bilo uništeno samo osam od dvadeset tri vrste, što ukazuje da u krvi aligatora ima proteina kojih nema kod ljudi.”

Merčant i Darvil se nadaju da će izdvajanjem tih proteina i utvrđivanjem njihove hemijske strukture, moći da ih jednoga dana upotrebe za pravljenje novih antibiotika za ljudsku upotrebu. Oni navode da bi takvi proteini mogli da se koriste u antibiotik kremama za lečenje čireva na stopalima kod dijabetičara, ili za sprečavanje širenja infekcije kod pacijenata sa opekotinama. Takođe ima nagoveštaja da bi proteini pronađeni u krvi aligatora mogli da leče razna virusna oboljenja među kojima i AIDS. Ako se sve bude odvijalo po planu lekovi napravljeni na osnovu sastojaka krvi aligatora mogli bi da se počnu da se koriste za sedam do deset godina.

XS
SM
MD
LG