Linkovi

Brisel bi poslije praznika trebalo da dostavi Podgorici “mapu puta”


Brisel bi poslije praznika trebalo da dostavi Podgorici takozvanu mapu puta, koja vodi Crnu Goru prema bezviznom režimu za zemlje Evropske unije, saopštio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović

Kalamperović je istakao da bi plan mjera za ukidanje viza građanima Crnoj Gori trebalo da bude predat do 30 aprila.

’’Srbija će mapu puta, prema najavama, dobiti 7. maja. Očekujem da ćemo je i mi dobiti tih dana, nakon čega bi imali još jednu rundu razgovora’’, kazao je o.

Prema njegovim riječima, nakon toga ostaje na Crnoj Gori da ispunjava postavljene uslove, a na EU da pred Novu godinu donese odluku da li će biti ukinute vize.

"Nema nikakvog sporazuma, jednostavno donose odluku da li će nam zemlje EU ukinuti vize ili ne. Ja sam optimista da hoće", istakao je Kalamperović.

Komitet za zapadni Balkan usaglasio je tekst koji sadrži preciznu listu kriterijuma čije ispunjavanje vodi Srbiju na bijelu šengensku listu i najavljeno je da će taj plan srpskim vlastima biti uručen 7. maja u Beogradu.

Potpredsjednica crnogorske Vlade za evropske integracije Gordana Đurović najavila je da Crna Gora namjerava da u maju ili junu podnese zahtjev za članstvo u EU.

"Crna Gora želi da podnese zahtjev za članstvo u EU u naredna dva mjeseca, nadajući se da politička nestabilnost na Balkanu neće voditi do toga da Unija odloži progres zemalja Balkana", kazala je Đurovićeva za Rojters.

Ona je rekla da bi Crna Gora, ako aplicira uskoro, mogla postati zemlja kandidat za članstvo u EU tokom 2009. i otvoriti pregovore o pristupanju u januaru 2010.

Gordana Đurović je kazala da je Crna Gora spremna da odloži zahtjev za članstvo na nekoliko mjeseci ako joj EU bude to tražila.

XS
SM
MD
LG