Linkovi

Del Ponte sa sudijama koji istražuju trgovinu ljudskim organima?


U Beogradu objavljeno da je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte pristala da razgovara sa sudijama koji istražuju trgovinu organima zarobljenih Srba na Kosovu.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi do susreta s Karlom del Ponte moglo da dođe početkom jula na Forumu 'Kran Montana' u Monaku ili na promocije njene knjige u septembru u Beogradu. Po mom ovlašćenju, predstavnik Tužilaštva za ratne zločine sreo se u Buenos Ajresu sa Del Ponte, koja je ambasador Švajcarske u toj zemlji, rekao je Vukčević i izrazio uverenje da diplomatska funkcija neće sprečiti Karlu del Ponte u razgovoru sa sudijama. Upitan da li će uspeti da sazna ko je stopirao istragu o trgovini ljudskim organima, Vukčević je odgovorio da na osnovu informacija kojima raspolaže očigledno je da UNMIK nije dobro funkcionisao, da je postojala istraga o trgovini ljudskim organima i da se zna da je jedan od funkcionera UNMIK-a pobegao u Južnu Ameriku opterećen krivičnim prijavama na tu temu.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine najavljuje kontakte sa Tužilaštvom Albanije, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, a posle povratka iz Strazbura predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavljuje i uključivanje Saveta Evrope u taj proces. Ljajić je tražio od generalnog sekretara Saveta Evrope Terija Dejvisa da što pre na dnevni rad stavi rezoluciju pet zemalja koje su tražile istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Neophodno je da u tom procesu svedoči i Karla del Ponte, kaže Ljajić.

XS
SM
MD
LG