Linkovi

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio zahtev Olija Rena


U ponoć ističe rok za predaju izbornih lista za izbore raspisane za 11. maj, a kao jedna od glavnih tema i dalje dominira odnos Srbije prema Evropskoj uniji i evropskim integracijama.

Iako Evropska unija još nije odlučila da sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i mada deo političara i stranaka odbija taj Sporazum, procene su da Srbija još nije izgubila evropsku budućnost. Povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olija Rena da sve potencjalne zemlje članice Evropske unije moraju da poštuju dobrosusedske odnose, premijer Vojislav Koštunica odbacio je, kako je naveo, zahtev Olija Rena uz objašnjenje da bi to značilo priznavanje nezavisne albanske države na Kosovu. Srbija nikada neće potpisati da preuzima takvu obavezu, naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

S druge strane, međutim, s tom ocenom ne slaže se cela Vlada, jer ministar pravde Dušan Petrović ponavlja da je bitno da Srbija ide ka Evropskoj uniji.

A ministar ekonomije Mlađan Dinkić upozorio je da ako Srbija ne nastavi evropske integracije, ne samo da neće biti novih radnih mesta, već će mnogi građani ostajati i bez posla. Srpska ekonomija i izvoz zavise od Evropske unije i ako ne bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU za dve godine Srbiji će ponovo biti uvedene carine na izvoz tekstila, obuće i hrane, rekao je Dinkić.

A bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da ukoliko Srbija bude imala demokratsku Vladu može da dobije podršku evropskih partnera za dalje integracije u Uniju. Srbija može da očekuje razumevanje i podršku svih evropskih prijatelja u nastojanju da ispuni svoje obaveze i potrebna je samo dobra volja i aktivan angažman nove Vlade na saradnji sa sudom u Hagu, izjavio je Svilanović.

XS
SM
MD
LG