Linkovi

Smitsonijan: Tradicionalna izložba zmajeva protekla u znaku Kine


Tradicionalna izložba zmajeva u organizaciji fondacije Smitsonijan ove godine je protekla u znaku Kine. Profesionalci i amateri puštali su velike i male zmajeve pred mnogobrojnom publikom iz svih krajeva sveta, koja se okupila oko vašingtonskog obeliska i uživala u raznovrsnim modelima zmajeva.

Nebo iznad Vašingtona izgledalo je kao kaleidoskop najraznovrsnijih boja i oblika tkom 42. godišnjeg festivala zmajeva. Festival je ove godine nazvan Slikanje četkicom po nebu, a glavni sudija na festivalu, Džon Burkart, objašnjava ovogodišnju temu:

«Institut Smitsonijan ove godine slavi Kinu i festival zmajeva je samo jedna od izložbi koje će biti predstavljene širom Vašingtona. Mnogi profesionalni dizajneri zmajeva su na naš poziv došli čak iz Kine», kaže Burkart.

Sun Džijehua i Kong Lingmin su na festival doneli viševekovnu tradiciju kineskih zmajeva, a među Sunovim kreacijama je i leteći zmaj sastavljen od 88 delova.

«Pravljenje zmajeva je moj porodični biznis. Naučio sam da upravljam zmajevima od starijih rođaka, mada sam tu umetnost podigao na viši nivo», priča Sun.

Modeli koje je napravio Kong Lingmin su bili inspirisani rukopisom o zmajevima autora Cao Hsuehčin, koji je napisao i klasični kineski roman «San crvene odaje».

«Prekopirali smo čitavu kolekciju zmajeva koja je u rukopisu. Došli smo u SAD najviše zbog toga da predstavimo hiljade godina naše tradicije», kaže Lingmin.

Umetnost pravljenja zmajeva je s vremenom usavršavana, a nove tehnologije danas dopuštaju ljubiteljima da imaju bolju kontrolu nad zmajevima. Dejvid Ešvort je demonstrirao Rev, odnosno jedan od najlakših zmajeva za manevrisanje ikada napravljenih.

«Ovo je zmaj sa četiri linije. On se uhvati za dve drške koje se nalaze spreda i sa desnom rukom kontrolišete desni, a sa levom levi deo zmaja. Ako ga iskrivite pod uglom on će se podići, a ukoliko ga okrenete na drugu stranu onda će se spustiti. Znači, kontrolišete svaku stranu zmaja sa obe ruke», objašnjava Ešvort.

Ovaj festival je samo jedan od mnogobrojnih događaja koji se organizuju u okviru dvonedeljnog cvetanja japanskih trešanja u prestonici SAD, kome svake godine prisustvuje više od milion ljudi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG