Linkovi

Istraživači: Pijte kad ste žedni. To je način na koji telo funkcioniše


Istraživači sa Pensilvanijskog univerziteta, doveli su u pitanje neke uobičajene savete, koji se daju uz objašnjenje – da su dobri za zdravlje.

Godinama su nam majke i lekari govorili da bi svakog dana trebalo da pijemo mnogo vode. Ali, koliko je dovoljno? Amerikanci kažu da znaju.

«Osam čaša».
«Rekao bih osam do deset».

To je pravilo koje je poznato skoro svima. Ali izgleda da u stvari nema osnovu. Istraživači na Pensilvanijskom univerzitetu su tragali za dokazima teorije «Osam čaša dnevno» i proverili naučne podatke u proteklih najmanje trideset godina. Nisu pronašli ništa što bi dokazivalo «teoriju vode». Doktor Stenli Goldfarb sa Medicinskog fakulteta Pensilvanijskog univerziteta, jedan je od autora ove nove studije. On kaže da je veoma lako ustanoviti kako je nastala ideja o unošenju velikih količina vode.

«Voda je neophodna za život. Ako je uobičajena količina vode dobra, ljudi su očigledno zaključili da bi veća količina mogla da bude još bolja», kaže doktor Goldfarb.

Goldfarb i njegove kolege su proverili pet navodnih razloga za pijenje vode – među kojima je najpre teza da velike količine pomažu da se isperu toksini iz bubrega. Istraživači kažu da ni u jednoj studiji ne postoje dokazi za tu tezu. Drugi razlog je to što se smatra da telesni organi rade bolje sa više vode. Naučnici iz Pensilvanije kažu da zadržavanje vode u telu zavisi od brzine kojom je uzeta. Lagano slivanje – kako kažu - pomaže telu da bolje rasporedi veće količine vode, nego naglo gutanje. Onima koji su na dijeti, često se kaže da će što piju više vode, manje osećati glad. Ponovo, postoje dve oprečne studije o značaju vode za smanjenje telesne težine. Još dve tvrdnje – da velika količina vode poboljšava ten i smanjuje glavobolju – ostale su takodje bez dokaza. Koliko je vode dovoljno? Naučnici kažu da je 11 čaša bilo koje tečnosti dobro za žene, dok se muškarcima preporučuje 15. Ali, to obuhvata i ostale tečnosti koje pijemo, pa čak i tečnost iz hrane. Doktor Goldfarb kaže da bi jedino trebalo da slušamo poruke koje nam šalje telo.

«Pijte kad ste žedni. To je način na koji telo funkcioniše.»

XS
SM
MD
LG