Linkovi

Slavica Milačić: Crna Gora u Briselu ocijenjena kao uspješna evropska priča


Crnogorska ambasadorka pri Evropskoj uniji Slavica Milačić kazala je danas da je Crna Gora u Briselu ocijenjena kao uspješna evropska priča, ali nije mogla da precizira datum podnošenja aplikacije za članstvo u Uniji.

Milčić je rekla da formalno-pravno ne postoje posebni uslovi za sticanje statusa kandidata za EU, a jedini je da država mora da ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

’’Mi to imamo i sve što smo do sada uradili kvalifikuje Crnu Goru kao uspješnu evropsku priču. Široko surasprostranjena očekivanja da ovakvu reputaciju Crna Gora potvrdi i u predstojećem periodu, koji svakako predstavlja složeniju fazu naše integracije u EU’’, rekla je Milačić.

Ona je objasnila da, kada kaže da se radi o složenijoj fazi, misli na dalju efikasnu punu implementaciju SSP-a i kvalitetne pripreme za sljedeću fazu.

’’Međutim, stalno se potvrđuje da je pitanje tajminga osjetljivo i da su teško održivi striktni datumi i rokovi, u bilo kojoj fazi integracije, prije svega zbog karaktera i suštine evropske integracije, koja podrazumijeva i brojne tehničke pretpostavke i procedure’’, napomenula je ona.

Milačić je dodala da se to potvrdilo i na primjeru SSP-a, odnosno relativno dugom procesu prevođenja na zvanične jezike EU, nezavisno od toga što je Crna Gora blagovremeno uradila sve što je bilo potrebno.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje da li će Crna Gora aplicirati za članstvo u prvoj polovini ove godine, navodeći da će nastaviti intenzivne konsultacije sa evropskim partnerima i unutar države.

Potpredsjednica crnogorske Vlade Gordana Đurović saopštila je prije dva dana da Crna Gora ipak neće aplicirati za članstvo u EU za vrijeme slovenačkog predsjedavanja Unijom, kako je to ranije najavljivano.

XS
SM
MD
LG