Linkovi

Frid: Važno da misiju UN na Kosovu postepeno zamijeni misija EU


Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid saopštio je na kongresnom pretresu, na kome je bilo riječi o situaciji poslije samita NATO u Bukureštu, da je važno da misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu postepeno zamijeni misija Evropske unije. Frid je na pretresu pred pododborom predstavničkog doma za Evropu, naglasio da i dalje postoje prijetnje po stabilnost Kosova, ali da je napravljen dobar početak.

Pomoćnik državnog sekretara je govoreći o zaključcima nedavno održanog samita NATO-au Bukureštu, između ostalog kazao da će alijansa i dalje imati ključnu ulogu na Kosovu.

Danijel Frid: Saveznici NATO-a u Bukureštu potvrdili su podršku misiji KFOR da očuva bezbjednost i stabilnost, omogući slobodu kretanja i zaštiti manjine i vjerske objekte na Kosovu. NATO će nastaviti da igra ključnu ulogu i u uspostavljanju novih, mulitetničkih bezbjednosnih snaga i civilne agencije kosovske vlade koja će ih nadgledati.

Frid je podsjetio da je KFOR u martu bio suočen sa velikim testom, kada je, kako je naveo, mala grupa srpskih ekstremista zazuzela zgradu suda u Mitrovici.

Danijel Frid: UNMIK,je uz podršku KFOR-a uspio da oslobodi zgradu.Reakcija misije NATO-a u ovom slučaju i širom Kosova bila je pravovremena iI efikasna. Moramo se odlučno suprotstaviti svim potencijalnim provokacijama. Naročito je važno da UN i EU i dalje obavljaju svoje dužnosti, a da UNMIK postepeno zamijeni misija Evropske unije. Važno je istaći i da na Kosovu nije bilo većeg nasilja, talasa izbjeglica i uništavanja kulturne baštine. Još postoje prijetnje po stabilnost Kosova, ali je početak dobar.

Frid je podsjetio i da su lideri NATO-a pozvali Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se uključe u Intezivirani dijalog sa zapadnom vojnom alijansom o članstvu i prenijeli želju da razvijaju bliže odnose sa Srbijom, kada ona za to bude spremna. Pomoćnik državnog sekretara izrazio je nadu da će Hrvatska i Albanija brzo postati punopravne članice NATO-a.

Danijel Frid: Uzimajući u obzir prethodno iskustvo, obično je potrebna godina ili nešto više kako bi se okončao proces pristupanja. Bilo bi dobro ako bi se to dogodilo do samita u aprilu 2009.

Frid je kazao da su Sjedinjene Države razočarane što je Makeodnija, zbog spora sa Grčkom, ostala bez pozivnice za članstvo, navodeći međutim, da je ohrabrujuće to što su Skoplje i Atina i nakon samita u Bukureštu pokazali odlučnost da pronađu rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane. Pred pododborom za Evropu, svjedočio je i visoki zvaničnik sekretarijata za odbranu Danijel Fejta, koji je uglavnom govorio o angažmanu NATO-a u Avganistanu , američkim planovima za izgradnju protivraketnog štita u Evropi i šansama Ukrajine i Gruzije da se pridruže sjevernoatlantskoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG