Linkovi

MKG: Izbori neće dovesti do promene politike Beograda prema Kosovu


Međunarodna krizna grupa smatra da srpski parlamentarni izbori neće dovesti do promene politike Beograda prema Kosovu. U izveštaju objavljenom 23. aprila pod naslovom «Hoće li prava Srbija ustati» Međunarodna krizna grupa (MKG) ističe da ne očekuje promenu politike Srbije prema Kosovu čak i u slučaju da na izborima pobede prozapadne političke snage. Međunarodna krizna grupa smatra da ni jedna od stranaka koja učstvuje na izborima ne može da osvoji dovoljno glasova za formiranje većinske vlade.

U danas objavljenom izveštaju MKG navodi se da su "antizapadna osećanja u Srbiji naglo porasla posle podrške Zapada kosovskoj nezavisnosti". U periodu pre izbora, EU i SAD bi trebalo da prestanu direktno da pružaju podršku bilo kojoj političkoj opciji, ne bi trebalo da potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, osim ako Beograd ne saradjuje u potpunosti sa Haškim tribunalom i trebalo bi da pruže veću podršku civilnom društvu, preporučuje MKG.

MKG predvidja da će nacionalisti pobediti na izborima, navodeći da je "malo verovatno" da će prozapadne stranke doći na vlast i da će "u slučaju pobede nacionalističkih snaga Srbija ojačati odnose sa Rusijom".

"Postoji velika verovatnoća da će Srpska radikalna stranka pobediti na izborima i formirati koalicionu vladu. Ukoliko se to dogodi, evroatlantske integracije će se zaustaviti i moglo bi se očekivati da će nacionalisti podržati 'ratoborniji' odgovor na Kosovu, uključujuchi i upotrebu nasilja 'manjih razmera' od strane kosovskih Srba”, navodi se u izveštaju.

"Nacionalisti bi mogli takodje da ohrabre Republiku Srpsku da se odvoji od BiH i umešaju se u situaciju u Makedoniji", dodaje se u izveštaju.

Kako se navodi, Srbija bi mogla da bude bez vlade do septembra, a sadašnji premijer Vojislav Koštunica bio bi na čelu privremene vlade i nastavio da definiše politiku po pitanju Kosova, dok bi prozapadne snage mogle da formiraju slabu vladu, ali uz podršku nacionalista, kao što su Demokratska stranka Srbije i Socijalisticka partija Srbije. "Ukoliko bi prozapadna Demokratska stranka pokušala da iscrta jasan proevropski kurs, suočila bi se sa tipom opstrukcije i opozicije koje su dovele do ubistva premijera Zorana Djindjića 2003. godine", navodi se u izveštaju.

Međunarodna krizna grupa upozorava da će uticaj Evropske Unije i Sjedinjenih Država u narednim mesecima biti oslabljen. Ova organizacija takođe preporučuje da Brisel i Vašington tokom predizborne kampanje ne pozivaju na podršku Demokratskoj stranci i Liberalno demokratskoj stranci i da prestanu da se mešaju u izbornu kampanju obećanjima o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

XS
SM
MD
LG