Linkovi

Da li će novi stadion Nationalsa podstaći ekonomiju u Vašingtonu?


Vašingtonski bezbol tim «Nešenals» sada igra na novom stadionu koji je koštao stotine miliona dolara. Vlasnici tima i mnogi drugi u gradu, očekuju da će novi stadion da podstakne ekonomski rast. Ipak, kritičari kažu da ne treba imati prevelika očekivanja.

Vašingtonski «Nešenalsi» se nadaju da će konačno, u novom sportskom objektu, početi da pobeđuju. Međutim, mnogi u američkoj prestonici očekuju mnogo više. Računaju da će javno finansirani «Nešenals park» da podstakne ekonomski razvoj okolnog područja u blizini ušća Anakostije u Potomak, kaže vlasnik bezbol tima, Mark Lerner.

«To je velika stvar. Uzimate područje koje je bilo stvarno na dnu i pravite nešto posebno. Promene u narednih pet, deset, 15 godina će biti neverovatno», kaže Lerner.

Ed Lazer, izvršni direktor Instituta za finansijsku politiku u Vašingtonu, objašnjava da je njegova organizacija proučavala mogući ekonomski uticaj novog sportskog kompleksa u toku planiranja. Ustanovljeno je da stadioni generalno ne podstiču ekonomski rast, ali donekle utiču na razvoj u neposrednoj okolini objekta.

«Istraživanje je generalno pokazalo da izgradnja novog stadiona ne menja mnogo ekonomiju. Nemate povećanje broja radnih mesta. Nemate povećanje neto dohotka», kaže Lazer.

Meri Vilijams živi u komšiluku osam godina i kritikovala je planove za izgradnju stadiona. Ona priznaje da je «Nešenals park» doneo neke nove poslovne mogućnosti u taj deo grada, ali smatra da je budući rast neizvestan.

«Stadion je doneo jednu korist u susedstvo. Dao nam je priliku da pokrenemo nove poslove i nadam se da će u budućnosti doneti još veću korist. Ali u ovom trenutku mislim da je korist ograničena. Ništa nije garantovano», kaže Meri Vilijams.

Nasuprot njoj, Stiven Finli, koji živi u predgrađu Vašingtona, ostaje optimista.

«Možete i sami da vidite sve te zgrade koje se grade okolo i mislim da će za dve-tri godine ovo da bude veoma živ deo grada. Mnogi moji prijatelji razmišljaju da kupe stanove ili iznajme lokale u ovom susedstvu», kaže Finli.

«Nešnals park» je prvi sportski stadion kojeg je neprofitni američki Savet za zelenu izgradnju, proglasio «zelenim». Izgrađen je na zemljištu koje je bilo zapušteno i zagađeno. Sada je tu čelična i staklena kuća koja na jedinstven način odslikava arhitekturu nacionalne prestonice.

XS
SM
MD
LG