Linkovi

Riker i Tadić pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu


Sednica koja se održava iza zatvorenih vrata je još u toku. Inače ovo je prvi kvartalni izveštaj koji je pred Savetom bezbednosti UN, šef UNMIK-a Joahim Riker podneo otkako je Priština u februaru proglasila nezavisnost.

Riker je - kako je bilo najavljeno uoči sednice - trebalo da govori i o kontroverznom pitanju organizacije srpskih izbora na Kosovu, u svetlu činjenice da se UNMIK usprotivio organizovanju glasanja 11. maja na Kosovu i poslao Beogradu konkretno upozorenje s tim u vezi.

U ime Srbije se obratio predsednik Boris Tadić. On je, shodno govoru koji nam je podeljen uoči sednice - ponovio da Beograd ne prihvata uvažavanje okolnosti nastalih jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Predsednik Srbije je takođe zatražio nastavak mandata Misije UN na Kosovu, u skladu s Rezolucijom 1244 i saopštio izričito protivljenje Beograda prebacivanju nadležnosti UNMIK-a bez odobrenja Savjeta bezbednosti.

Tadićeva misija je - kako je najavio pred ovo zasedanje - da se "učini sve da većina država sveta ne prizna nezavisnost Kosova do septembra", kada se održava sednica Generalne skupštine UN.

Pre današnje sednice, kojoj prisustvuje i kosovski premijer Hašim Tači, predsednik Srbije razgovarao je o Kosovu i drugim bilateralnim pitanjima sa ambasadorima Kine i Rusije - država koje imaju pravo veta prilikom odlučivanja u Savetu i koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Tadić je novinarima ovde u Njujorku kazao da očekuje da se stav Pekinga i Moskve o kosovskoj nezavisnosti ne promeni.

Predsednik Srbije je još rekao da se najvažniji ciljevi Srbije - očuvanje teritorijalne celovitosti i integracija zemlje u EU - mogu postići samo samo ako se ostvaruju paralelno. Stoga je ponovo naglasio važnost da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - ako bude ponuđen Srbiji - mora potpisati.

XS
SM
MD
LG