Linkovi

Džimi Karter kaže da je Hamas spreman da prihvati mirovni sporazum sa Izraelom


Bivši američki predsednik Džimi Karter završio je svoju devetodnevnu posetu Bliskom istoku konferencijom za novinare u Jerusalimu na kojoj je rekao da su islamski ekstremisti iz grupe Hamas spremni da prihvate mirovni sporazum sa Izraelom.

Džimi Karter kaže da su mu lider Hamasa Kaled Mešal ,i drugi visoki funkcioneri te ekstremističke islamske grupe, sa kojima se sastao u Damasku, rekli da su spremni da prihvate mirovni sporazum koji bi pregovorima postigao palestinski lider Mahmud Abas, pod uslovom da ga Palestinci odobre na referendumu.

”Rekli su mi da bi prihvatili osnivanje palestinske države, u granicama iz 1967., ako to odobre Palestinci. Takođe bi prihvatili pravo Izraela da postoji kao susedna država, u miru, ako bi sporazumi koje postignu izraelski premijer Ehud Olmert i predsednik Mahmud Abas, bili podneti Palestincima na odobrenje - čak ako se Hamas ne bi slagao nekim odredbama tog sporazuma.“

Izraelski funkcioneri nisu hteli da se sastanu sa bivšim američkim predsednikom ali se on sastao sa Palestincima sa Zapadne obale, sa ekstremistima Hamasa i liderima Egipta, Sirije, Jordana i Saudijske Arabije. Izrael je oštro osudio, a američki funkcioneri izrazili nezadovoljstvo zbog Karterovog susret sa Hamasom. Ističući da je reč o privatnoj inicijativi Karter je izjavio da su Izrael i Hamas već u pregovorima, preko treće strane, u kojima nastoje da postignu dogovor o prekidu vatre u pojasu Gaze. On je dodao da nema svrhe kritikovati njegove razgovore sa Hamasom jer će sa tom grupom ionako morati da se pregovara.

”Verujemo da problem nije u tome što sam se sastao sa Hamasom i sa Sirijcima, već u tome što Izrael i Sjedinjene Države odbijaju da se sastanu sa ljudima koji moraju biti uključeni.“

Izraelski funkcioneri kažu da Karterovi sastanci sa liderima Hamasa potkopavaju umerene Palestince sa kojima Izraelci pokušavaju da postignu mirovni sporazum. Jedan predstavnik izraelskog premijera Ehuda Olmerta rekao je da Izrael neće komentarisati izjavu Džimija Kartera.

Predstavnik Hamasa izjavio je novinskim agencijama da bi Hamas podržao referendum o mirovnom sporazumu sa Izraelom samo ako bi svim Palestincima, uključujući one koji žive u izgnanstvu, bilo dozvoljeno da glasaju o njemu. Na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze živi oko 4 miliona Palestinaca, dok ih još oko 5 miliona živi u drugim zemljama. Isti predstavnik je rekao da bi Hamas državu koja bi bila osnovana na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze smatrao za ”prelaznu,“ i da ta grupa ne namerava da promeni svoje gledište i prizna Izraelu pravo na postojanje.

XS
SM
MD
LG