Linkovi

Nacionalni muzej marinaca otvoren u znak proslave američke vojne istorije


Interaktivni muzej, koji se nalazi pored vojne baze Kvantiko, u saveznoj državi Virdžinija, pruža posetiocima bliži pogled na kulturu, misiju i vrednosti koje zastupa marinski odred američkih vojnih snaga.

Čelični toranj visine 64 metara dočekuje posetioce Nacionalnog muzeja marinaca. Potpukovnik Skot Jost, upravnik muzeja, kaže da je taj simbolični dizajn inspirisan jednim od najvažnijih momenata iz istorie marinaca, odnosno postavljanjem američke zastave na tlo ostrva Ivo Džima u Drugom svetskom ratu.

«Muzej je napravljen u obliku prevrnutog levka, i on simbolizuje siluetu 6 vojnika – 5 marinaca i jednog pripadnika mornarice – koji su u II svetskom ratu podigli drugu zastavu na planini Suribači na ostrvu Ivo Džima», objašnjava Jost.

Istorijsko delo fotografa agencije Asošijeted pres, Džoa Rozentala, kao i par zastava koje su podignute na Suribačiju, su deo kolekcije muzeja koja broji na hiljade eksponata.

«Naša misija je da sačuvamo materijalnu istoriju marinaca, da obrazujemo Amerikance, podstaknemo dalju regrutaciju, ali i da zadržimo sadašnje marince», kaže Jost.

Tenkovi, avioni i oružje marinaca su izloženi u galeriji «Ledernek», centralnoj prostoriji muzeja.

«Posebno mi se dopada Korser. Kao dete sam pravio makete tog aviona, a i gledao sam seriju «Crna ovca» i mislim da je odlična ideja što prikazuju neke epizode u muzeju», kaže posetilac.

Jost dalje objašnjava da je većina izložbi napravljena tako da omogući ljudima da dožive neke od ključnih epizoda iz istorije marinaca.

«U galeriji o drugom svetskom ratu možete da uđete u brod i prisustvujete brifingu o invaziji na Ivo Džimu. Posle toga sledi simulacija vožnje brodom i iskrcavanje na plaže, a dok to radite oko vas su platna na kojima se prikazuju snimci koji su napravljeni tokom prave invazije na ostrvo», dodaje Jost.

Poručnik Kristin Dalton, predstavnik za medije vojne baze marinaca, Kvantiko, objašnjava kako u galeriji o koreanskom ratu, posetioci mogu da osete iz prve ruke kakvu su hladnoću pretrpeli marinci tokom teške borbe u «Čouzin Rezervoar» 1950.

«Temperatura u ovoj galeriji je malo niža, kako bi ljudi dobili ideju kroz šta su ti marinci prolazili. Naravno, u prostoriji nije ni približno hladno kao što je zaista bilo. Ta borba je dobila nadimak «Čouzin-Frouzin» zbog jako niskih temperatura, ali marinci su se borili i na toj hladnoći kako bi završili svoju misiju».

Čulno iskustvo se nastavlja u galeriji o Vijetnamu, gde se, prema rečima Josta, posetioci ukrcavaju u transportni helikopter koji je korišćen u krvavoj borbi za brdo 881, 1968. godine.

«To je autentični helikopter, koji smo presekli na pola kako bi mogli da ga izložimo. On izgleda kao pravi helikopter, a mi smo u njega postavili aparaturu pomoću koje se i trese kao pravi helikopter. On čak i miriše i zvuči kao pravi helikopter», priča Jost .

«Marinci su veoma ponosni na svoje nasleđe, tradiciju i sve za šta se zalažu. Muzej je zamišljen kao kombinacija svega toga. On pokazuje našu tradiciju i nasleđe, počevši od daleke 1775. godine», zaključuje poručnik Dalton.

Ona veruje da naglašavajući nasleđe Marinaca, muzej najbolje oslikava latinsku frazu semper fidelis, ili zauvek veran, što je ujedno moto marinskog odreda američke vojske.

XS
SM
MD
LG