Linkovi

Botanička bašta u Vašingtonu svake godine organizuje veliku izložbu orhideja


Stotine orhideja – među kojima su i brojne retke i ugrožene vrste – izložene su u američkoj Botaničkoj bašti ovde u Vašingtonu. Izložba ovog raznolikog i egzotičnog cveća postala je godišnji događaj. Medjutim, orhideje se nikada ne izlažu na istovetan način, kaže menadžer programa Botaničke bašte Kristin Flenagan.

«Svake godine menjamo temu. Ove godine smo se poigrali i odlučili da poredjamo orhideje po becednom redu. Sva slova su tu i svako od njih predstavlja drugačiji koncept vezan za orhideje», kaže ona.

Na primer: A je «Adaptacija». Orhideje su tako raznolike da mogu klimatski da se prilagode na šest od sedam kontinenata. Evo još jednog primera.

«D je Deception odnosno Prevara, a radi se o tome da neke vrste orhideja navode insekte da ih zapraše, a ne daju im ništa za uzvrat», kaže Kristin Flenagan.

Ljubitelji orhideja smatraju da je to cveće samo po sebi neka vrsta nagrade. Orhideje privlače više obožavalaca nego većina drugih biljaka i pojedini ljubitelji ne mogu da se uzdrže od pohvala.

«Ceo doživljaj je neverovatan. Rekao bih da je za mene najvažnije što su sve te boje toliko žive», kaže posetilac izložbe.

«Ove biljke je teško opisati, boje, način na koji su aranžirane, veličina. Sve to mora da se doživi», kaže ljubitelj cveća.

Botanička bašta je deo kompleksa terena na Kapitol Hilu, na kojem je i američki Kongres, koji upravlja baštom. Tu odluku je doneo prvi američki predsednik, Džordž Vašington.

«Osnivači naše zemlje su shvatali da su biljke zaslužne za veliki deo ekonomskog razvoja, kao i za trgovinu i proizvodnju hrane. Znači da su biljke veoma važne», kaže Kristin Flenagan.

Biljke su važne i danas. Samo od prodaje orhideja u Americi, procenjuje se da je zarada gotovo 160 miliona dolara godišnje.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG